Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Valahorum Essence de Roumanie 2015 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Valahorum Essence de Roumanie 2015 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Culoare: alb
Gust: sec
Cupaje: cupaj alb
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Dealu Mare
Brand: Valahorum | Domeniile Tohani
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2015
Treapta de calitate: Dealu Mare Tohani DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 15,0
Volum nominal: 75 cl

Producator: Domeniile Viticole TOHANI
Cod produs: vn-toh-006
Disponibilitate: Stoc zero

Pret:

75,00 LEI
Fara TVA: 63,03 LEI

Info produs

Valahorum Essence de Roumanie 2015 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Vin Alb | Sec | Cupaj de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca | 2015 | DOC CMD Dealu Mare Tohani* | Alcool: 13,0% vol. | Zahar Rezidual: 1,7 gr/l | Volum: 75 cl | brand Valahorum* | producator Domeniile Viticole Tohani* | podgoria Dealu Mare* - Tohani | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenologi: Marin Ion (RO), Albertus van der Merwe (Africa de Sud), Dan Dorneanu (RO) 

note de degustare | O culoare galben pai intens, pe alocuri cu reflexe verzui si in pahar este stralucitor. Olfactiv este incantator prin structura dominanta a Chardonnay-ului. Sauvignon-ul Blanc propulseaza arome fructate si exotice de mango si ananas, alaturi de smochine si maracuja. Tamaioasa Romaneasca completeaza tabloul cu accente florale varatice si struguri proaspat zdrobiti. In gust se prezinta proaspat si complex. Maturarea in barrique i-a conferit senzatii matasoase.

asociere culinara | Recomandat alaturi de specialitati din peste sau fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite), paste proaspete cu trufe de padure si branzeturi moi si grase.

temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Catalin Paduraru, noiembrie 2016 | Un cupaj curajos. Trei soiuri puternice in arome reusesc sa se evidentieze pe rand, finalul fiind al Chardonnay-ului, cu un fel de teina si vanilie. Debutul, mai ales prin "nas", apartine Sauvignon-ului Blanc, parcursul relevand notele clasice al Tamaioasei care sunt prezente discret si in gust. Nici vorba de un vin plicticos sau amorf; este viu, provocator. Post gust masurabil in multe caudalii. Greu de impacat cu bucataria simpla, acest vin are nevoie de suporturi culinare sofisticate. Personal, as cauta feluri de mancare care sa "primeasca" ( nu neaparat dupa teorie) cat mai mult piper verde. O medalie buna obtinuta la International Wine Contest Bucharest (IWCB) 2016.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium se poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un platou cu peste sau fructe de mare, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Surse: domeniiletohani.ro, onvpv.ro, agerpres,ro, viaviticola.ro

Pe locul viilor de pe mosia Printului Nicolae al Romaniei, la 1 ianuarie 1959 lua nastere Intreprinderea Agricola de Stat Tohani si detinea 856 ha. In 1991 se transforma in societate comerciala iar in 2003 lua fiinta Societatea Domeniile Viticole Tohani. Astazi, compania face parte din Grupul Tohani si detine 500 de ha. de vita de vie fiind cel mai mare producator de vinuri din Dealu Mare, cu o cota de 6% din total vinuri imbuteliate din Romania. Gasesti aici cateva informatii interesante despre Printul Nicolae, Ioana Doletti si Tohani.

Cumpara de aici vinurile de calitate produse de catre Domeniile Viticole Tohani

 

Valahorum, Essence de Roumanie, este primul vin alb de top de la Tohani, care se alatura celor rosii deja existente: Apogeum (Feteasca Neagra) si Principele Radu (Merlot). Cupajul din Chardonnay, Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca, creat de cei 3 oenologi ai cramei, Marin Ion, Albertus van der Merwe (Africa de Sud) si Dan Dorneanu, este o editie limitata de 3.000 de sticle. Cele 3 soiuri au fost maturate separat, in 10 baricuri de stejar de Allier, timp de 6 luni, apoi asamblajul a fost pastrat inca 6 luni la sticla.

 

Podgoria Dealu Mare este cel mai inchegat masiv viticol din Romania si detine 8 centre viticole reprezentative, cu urmatoarele subdenumiri de origine (Dealu Mare - Boldesti, Dealu Mare - Valea Calugareasca, Dealu Mare - Urlati, Dealu Mare - Ceptura, Dealu Mare - Tohani, Dealu Mare - Breaza, Dealu Mare - Merei si Dealu Mare - Zoresti).

Cumpara de aici vinuri premium din Podgoria Dealu Mare

Prima atestare a podgoriei Tohani apare in documente la anul 1773. In mijlocul regiunii Dealu Mare, Tohaniul se gaseste pe 7 dealuri orientate spre sud-est. Strugurii primesc astfel soare 14 zile in plus pe an fata de alte zone, ajung mai devreme la maturitate si au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative. Microclimatul mediteranean ofera vitei de vie conditii deosebite de dezvoltare si de aceea vinurile de Tohani au culoare si arome intense, corpolenta si echilibru organoleptic.

Cumpara de aici vinuri premium create la Tohani

 

DOC CMD Dealu Mare Tohani | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Dealu Mare. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor de min. 187 g/l. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol.

Cumpara de aici vinurile premium DOC CMD Dealu Mare Tohani

 

 

Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >

Se crede ca soiul Chardonnay ar fi originar din regiunea viticola franceza Bourgogne. Este foarte posibil ca soiul Chardonnay sa nu fi ajuns in Bourgogne inainte de secolul al XVI-lea, dar un lucru este cert: la mijlocul secolului al XIX-lea, a detronat soiul Aligoté in ceea ce priveste suprafata cultivata aici.

Chardonnay este un soi foarte usor de cultivat, suprafetele ocupate de acesta fiind in continua crestere. In 2010, Chardonnay ocupa o suprafata de 198.793 ha la nivel mondial, fiind pe pozitia a V-a in ierarhia soiurilor cultivate în lume.

Este un soi foarte usor adaptabil care da rezultate foarte bune in aproape toate tarile viti-vinicole. Nu are o aroma dominanta proprie, dar poate capata o gama larga de arome, in functie de regiunea in care este cultivat, soiul si tehnica folosita pentru obtinerea vinului.

Se obtin vinuri albe de inalta calitate, fie ca este cultivat in regiunile calduroase din sudul Australiei, sau in tinuturile britanice, caracterizate prin veri putin prielnice. Chardonnay ocupa suprafete mari in S.U.A. — California, Australia (aici este cel mai plantat soi alb), Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Spania.

In Romania, soiul Chardonnay a fost introdus acum mai bine de 100 de ani, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerică. S-a cultivat multa vreme doar in cadrul podgoriei Murfatlar, dar astazi se extinde in Transilvania, Moldova, Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Banatului, Colinele Dobrogei.

In lume este preferat vinul de Chardonnay sec, cu o aroma caracteristica florala, moale, onctuos, rotund, catifelat si amplu.

La Murfatlar, intr-un regim termic bogat si secetos, Chardonnay poate da vinuri dulci, soiul dovedind aici o inalta capacitate de acumulare a zaharurilor. Vinul se comporta foarte bine prin invechire: tanar, are o culoare galben-verzuie pana la galben-limonie, cand este vechi, capata o culoare galben-aurie. Are o aroma fina si complexa, ce aminteste de mirosul fanului sau de floarea de salcam, care se armonizeaza foarte bine cu buchetul pe care-l dobandeste in timp, conferindu-i o nuanta de migdale dulci.    

 

Despre Sauvignon Blanc majoritatea autorilor au cazut de acord asupra faptului ca soiul este originar din regiunea viticola franceza Bordeaux, mai exact din podgoria Sauternes. Unii autori considera, insa, ca ar fi originar din podgoriile de pe Valea Loirei. In anul 2009, Sauvignon Blanc era al treilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe din Franta, cu aprox. 26.839 ha. Pe plan international, soiul Sauvignon Blanc detine al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul cu vinuri albe, dupa Chardonnay.

In Romania, a fost introdus dupa invazia filoxerica din ultima parte a secolului al XIX-lea. A intrat in sortimentul mai multor centre viticole, cele mai bune rezultate dandu-le in podgoriile subcarpatice (Dragasani, Stefanesti, Targu Jiu); in podisul Transilvaniei (Aiud, Alba Iulia), in sudul Moldovei si in Dobrogea.

Sauvignon Blanc este un vin sec, mai rar demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat, aroma sa fiind destul de intensa, asemenea iasomiei sau a florilor de vita-de-vie. In mare parte, este consumat in primul sau al doilea an de la roada. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.

In ceea ce priveste armonizarea cu felurile de mancare, vinul de Sauvignon Blanc se potriveste foarte bine cu aperitive (cascaval alb la capac), preparate din peste, scoici si creveti.  

 

Tamaioasa Romaneasca este un soi de tip ''Muscat", adica tamaios. Provenienta lui este necunoscuta. Se pare ca vine din vechea Elada, unde era cunoscut sub numele de ‘Anathelicon moschaton’ si nu are nimic in comun cu soiul Muscat Ottonel, nici in ceea ce priveste vechimea, nici gradul de rudenie.

Vinul obtinut din Tamaioasa era foarte apreciat de catre vechii greci, care-l  transportau in amfore, in porturile Mării Mediterane si-l foloseau ca moneda de schimb. Cu timpul, odata cu extinderea imperiului, trupele romane au inceput sa transporte nu numai vin, ci si butasi din acest soi, care a ajuns sa fie cultivat in multe locuri din jurul Mediteranei.

Primele plantatii au fost infiintate de romani in sudul Galiei, in provincia Narbonnaise (in apropierea orasului Montpellier de astazi), apoi s-a raspandit in jurul Mediteranei, a ajuns in majoritatea tarilor europene si mai tarziu, in SUA, Argentina, Brazilia, Australia, Africa de Sud etc.

La noi, butasii au fost adusi pe Dunare si soiul s-a extins rapid in Dacia. Se pare ca prima data a ajuns in zona actualei podgorii Dragasani, de aici si denumirea de Tamaioasa de Dragasani. Soiul s-a adaptat foarte bine la conditiile de la noi, in prezent cultivandu-se in podgoriile de la Pietroasa, Dragasani, Stefanesti-Arges si in sudul judetului Dolj. Pe suprafete mai restranse apare si in podgoriile din Moldova, unde i se mai spune Busuioaca alba de Moldova. La Cotnari, formeaza, impreuna cu soiurile Grasa, Feteasca alba si Francusa, sortimentul traditional. Soiul este considerat unul autohton, fiind cunoscut la noi dinainte de invazia filoxerei.

Din Tamaioasa romaneasca se prepara vinuri albe aromate de o calitate deosebita, pentru obtinerea carora este necesara culegerea strugurilor la supramaturare. Are nevoie de microclimate cu toamne lungi si insorite, lipsite de precipitatii, care sa permita acumularea lenta a zaharurilor (240-250 g/l) si aromelor in must, supramaturarea strugurilor concomitent cu botritizarea lor. 

Strugurii sunt bogati in aroma, care este data mai ales de alcoolul terpenic (Terpineol) din pielita bobului. De aceea, pentru a extrage aroma, Tamaioasa romaneasca trebuie macerata pe bostina timp de 1-2 zile, timp in care substantele aromate din pielita boabelor trec in must.

Vinurile de Tamaioasa romaneasca sunt dulci sau demidulci, rareori seci, cu o tarie alcoolica de 12 - 12,5% vol. si un continut de zaharuri de peste 40 g/l. Au o culoare care variaza de la galben - auriu la chihlimbariu, in functie de varsta. Aroma specifică a vinului, ce aminteste de florile de camp, se pastreaza la invechirea in sticla pana la 7 - 8 ani, dupa aceasta perioada, intensitatea aromei incepand sa scada. La vinurile mai vechi, aroma sugereaza mirosul fagurelui de albine. Tamaioasa romaneasca, fie ea tanara sau batrana, este un vin ce impresioneaza prin personalitatea puternica, acad. Valeriu D. Cotea numindu-l ‘vinul – capodopera’.

Acad. Gherasim Constantinescu spunea: ‘Tamaioasa romaneasca de Pietroasa este un vin plin de dulceata, cu parfum care se rasfira in unde diafane si cu o aroma  de miere de mai. Ca el nu este altul de onctuos, dulce, licoros, demidulce ori demisec. Vin de desert, ruginiu ca topazul, suav si fin la gust, uneori puternic parfumat, cu o aroma exaltata, amintind parfumul strugurilor in supracoacere si mireasma unui buchet cu flori de tei sau de salcam. Acest vin se pare ca a fost baut de regina ostrogotilor din cupe de aur — care amintesc de ‘Closca cu puii de aur'. A fost si a ramas pana astazi un vin cu nemarginite reflexe, plin de har.'

Vinul dulce si aromat de Tamaioasa romaneasca se asociaza foarte bine cu deserturile, dar poate fi consumat si intre mese sau ca aperitiv, inlocuind bauturi precum Bitter, Campari sau vermuturi. Poate fi servit alaturi de preparate traditionale romanesti - carnati de Plescoi, carnati oltenesti, ghiudem, salam de Sibiu, cascaval afumat, alaturi de preparate din carne alba de pasare, fazan, prepelita. Se potriveste foarte bine cu fructe precum nucile sau migdalele.

Pentru ca este un vin aromat, Tamaioasa romaneasca merge foarte bine cu deserturi precum prajituri, torturi, clatite, papanasi, crema de zahar ars, strudele, placinte, specialitati de inghetata, salata de fructe etc. Pentru astfel de preparate se pot alege vinuri albe dulci, vinuri spumante demiseci si dulci si vinuri aromate. De Pasti, acest vin se armonizeaza foarte bine cu cozonacul si pasca.   

 

Surse: domeniiletohani.ro, onvpv.ro, agerpres,ro, viaviticola.ro, revista-ferma.ro

Produse inrudite (4)