Single Malt Whisky* | Highland | Scotia* | Isle of Arran Distillery* | Alcool: 51.8% vol. | Volum: 70 cl
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de whisky premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un set de pahare de whisky si o cutie cu foie gras, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: arranwhisky.com, thewhiskyexchange.com
Single Malt Whisky denumeste whisky-ul obtinut din maltul unei singure distilerii. Malt whisky este prin definitie bautura produsa in Scotia, prin metoda clasica de distilare, numai din malt de orz. Distilarea are loc in etape: se folosesc 2 (ocazional 3) alambicuri simple din cupru cu incalzire directa (pot stil) care trebuie umplute si apoi curatate dupa fiecare transa (batch) de whisky. Distilatul e de foarte buna calitate, cu multa personalitate, dar iese intr-o cantitate limitata, ceea ce mareste costurile de productie.
In Scotia exista 5 regiuni cunoscute pentru producerea whisky single malt: Lowland, Speyside, Highland, (include si zona Islands dar fara Islay), Campbeltown si Islay. Fiecare zona se diferentiaza prin produse specifice, pe care distileriile le obtin atat in functie de factorii mediului cat si prin utilizarea materiilor prime proprii.
Highland este de departe cea mai mare regiune producatoare de whisky a Scotiei, atat ca suprafata cat si ca productie. Distileriile din Highland sunt: Aberfeldy | Ardmore | Balblair | Ben Nevis | Blair Athol | Clynelish | Dalmore | Dalwhinnie | Deanston | Edradour | Fettercairn | Glencadam | Glendronach | Glen Garioch | Glengoyne | Glenmorangie | Glen Ord | Glenturret | Loch Lomond | Lochnagar | Macduff | Oban | Old Pulteney | Teaninich | Tomatin | Tullibardine | Wolfburn
Isle of Arran Distillery este astazi singurul producator de whisky de pe insula Arran. Insa, la inceputul anilor 1800, existau aici multe alambicuri mici. Nu toate erau legale dar, whisky-urile produse erau de calitate superioara. Arran a fost intotdeauna un loc unde se face whisky bun. Atunci cand cantitatea a devenit mai importanta decat calitatea, insula aceasta mica nu a mai putut tine pasul si distileriile, una dupa alta, au incetat sa mai produca. Traditia a fost reinviata in 1995, odata cu deschiderea noii distilerii Arran in Lochranza, in capatul de NE al insulei. La 25 iulie 1998 se deschidea primul butoi de whisky Arran produs legal aici, dupa 160 de ani.
Astazi, in aceasta distilerie se produce o gama larga de whisky-uri folosind metodele si materialele traditionale. Se foloseste intotdeauna orz sotian si washbacks – vase mari din lemn folosite la fermentarea orzului, vase care se fac din lemn de pin din Oregon. Distilarea are loc in alambicuri din cupru iar maturarea se face in butoaie din stejar, alese cu grija, in care au stat inainte sherry, bourbon sau alte lichioruri nobile. Chiar si astazi, aproape 2% din whisky se evapora prin lemnul poros al butoaielor in fiecare an, oferind ingerilor faimoasa lor parte – angel’s share.
In iunie 2016 era lansat primul whisky Arran de 18 ani, se aniversau 21 de ani de existenta si se deschidea un nou centru de blending si degustare in curtea distileriei din Lochranza. Existau deja planuri pentru construirea unei noi distilerii in partea de sud a insulei.
prezentare video - Isle of Arran Distillers
Surse: arranwhisky.com, thewhiskyexchange.com