Vin Rosu | Pinot Noir 100% | 2015 | DOC Mehedinti Corcova* | Alcool: 12.5 % vol. | Aciditate: 4,08 g/l | Zahar rezidual: 1,92 g/l | Volum: 75 cl | brand Corcova Reserve* | producator Corcova Roy & Damboviceanu* | podgoria Severinului - Corcova* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Editie limitata: 4.200 sticle | Oenolog: Laurent Pfeffer* (Franta)
note de degustare | Rubiniu inchis, expresiv, foarte agrebil. Regasim note fructate si condimentate. In gura este complex si bogat, cu taninuri topite. Lemnul este discret, usor vanilat. Este necesara deschiderea sticlei cu o jumatate de ora inainte de servire.
asociere culinara | Carne rosie (vita, vitel, porc, miel, oaie, rata, gasca etc), branzeturi, mancaruri condimentate.
temperatura de servire | 17-18 grade Celsius.
maturare | in butoaie din stejar romanesc si stejar frantuzesc timp de 12 luni.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne rosie, o branza maturata sau o colectie de condimente, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: corcova.ro, wikipedia.ro, agerpres.ro, onvpv.ro
Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Damboviceanu, a luat fiinta in anul 2005 cand 55 de ha. de teren au fost replantate cu vite aduse din Franta, cu soiurile existente pe timpul mosiei Bibestilor - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc - precum si Feteasca Neagra. Cramele construite de printul Antoine Bibescu au fost refacute complet in perioada 2008 - 2009, respectand arhitectura initiala, si au fost dotate cu utilaje de vinificatie produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franta si Italia.
Cumpara de aici mai multe vinuri premium produse de Compania Viticola Corcova
Vinurile Corcova au acel "gout du terroir", pentru ca aici se intrunesc toate elementele necesare: un climat temperat-continental cu influente mediteraneene; solurile cu o structura litologica variata si o mineralitate bogata; vita de vie nobila cu soiurile potrivite si munca atenta si responsabila a echipei Corcova. In cazul vinurilor DOC Mehedinti, maturate minim 6 luni in vase de stejar si invechite in sticla timp de cel putin 6 luni, se poate utiliza la etichetare mentiunea traditionala Rezerva. Vinurile sunt grupate in doua game: Corcova si Corcova Reserve.
Gasesti aici toate vinurile gamei Corcova | vinurile gamei Corcova Reserve
Asezata in partea de S-V a tarii, in jud. Mehedinti, Corcova este o podgorie noua pentru publicul de azi, care reia insa traditia producerii vinului de calitate, initiata in acest areal in urma cu mai multe sute de ani. Documentar, podgoria este recunoscuta din secolul al XVI-lea. Printr-un act din 1 iulie 1594, Mihai Viteazu intareste lui Necula doua vii la Corcova, iar printr-un altul, din 8 iulie 1596, intareste lui Radu, al doilea paharnic, ocine si vii in Jirov, Cernaia, Cotoroaia si Valea Buna.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Severinului - Corcova
DOC Mehedinti Corcova | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire (acest areal acopera 2 podgorii: podgoria Severinului si podgoria Plaiurile Drancei), cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Mehedinti. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol. pentru vinurile albe si roze si min. 12% vol. pentru vinurile rosii.
Cumpara de aici vinuri premium romanesti DOC Mehedinti Corcova | vinuri premium romanesti DOC CMD Mehedinti
Laurent Pfeffer este inginer viticol si oenolog instruit la Bordeaux, unde a vinificat timp de 4 ani inainte sa ia calea Romaniei si sa ajunga la Roy & Damboviceanu Corcova, unde este director tehnic. In 2007 a fondat, alaturi de colegul sau Frederic Vauthier si de fratele sau Dominique Pfeffer, Domeniul Catleya. Filosofia lui de lucru este aceea de a gasi echilibrul ideal intre principiile clasice de vinificare ale fiecarui soi si specificul terroir-ului. Cautarea acestui echilibru incepe din munca pamantului si a viei.
Cumpara de aici vinuri create de oenologul francez Laurent Pfeffer
Exista date conform carora Pinot Noir se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.
Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.
In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.
Pinot noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.
In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.
Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.
In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de parere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’
Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.
Surse: corcova.ro, agerpres.ro, onvpv.ro