STOC ZERO
Single Malt Whisky* | 15 Year Old | Speyside - Highland | Scotia* | Aberlour Distillery* | Alcool: 43% | Volum: 70 cl
nas | note de sherry, stafide si miere
gust | vanilie, stafide, note delicate de migdale si coaja de portocala
final | reconfortant, sec, note de citrice persistente
Single Malt Whisky denumeste whisky-ul obtinut din maltul unei singure distilerii. Malt whisky este prin definitie bautura produsa in Scotia, prin metoda clasica de distilare, numai din malt de orz. Distilarea are loc in etape: se folosesc 2 (ocazional 3) alambicuri simple din cupru cu incalzire directa (pot stil) care trebuie umplute si apoi curatate dupa fiecare transa (batch) de whisky. Distilatul e de foarte buna calitate, cu multa personalitate, dar iese intr-o cantitate limitata, ceea ce mareste costurile de productie.
In Scotia exista 5 regiuni cunoscute pentru producerea whisky single malt: Lowland, Speyside, Highland, (include si zona Islands dar fara Islay), Campbeltown si Islay. Fiecare zona se diferentiaza prin produse specifice, pe care distileriile le obtin atat in functie de factorii mediului cat si prin utilizarea materiilor prime proprii.
Highland este de departe cea mai mare regiune producatoare de whisky a Scotiei, atat ca suprafata cat si ca productie. Distileriile din Highland sunt: Aberfeldy | Ardmore | Balblair | Ben Nevis | Blair Athol | Clynelish | Dalmore | Dalwhinnie | Deanston | Edradour | Fettercairn | Glencadam | Glendronach | Glen Garioch | Glengoyne | Glenmorangie | Glen Ord | Glenturret | Loch Lomond | Lochnagar | Macduff | Oban | Old Pulteney | Teaninich | Tomatin | Tullibardine | Wolfburn