Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Apogeum Feteasca Neagra 2016 | Dealu Mare | Valahorum

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Apogeum Feteasca Neagra 2016 | Dealu Mare | Valahorum

Culoare: rosu
Gust: sec
Soi Romanesc: Feteasca Neagra
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Dealu Mare
Brand: Apogeum
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2016
Treapta de calitate: Dealu Mare DOC - CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 13,5
Volum nominal: 75 cl

Producator: Valahorum
Cod produs: vn-toh-006
Disponibilitate: In Stoc

Pret:

175,00 LEI
Fara TVA: 147,06 LEI

Info produs

Apogeum Feteasca Neagra 2016 | Dealu Mare | Valahorum

Vin Rosu | Sec | Feteasca Neagra | 2016 | producator Domeniile Tohani | brand Apogeum | podgoria Dealu Mare - Tohani | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Dealu Mare DOC CMD | Alcool: 13.5% vol. | Volum: 75 cl | Vinificatori: Marin Ion (Romania)
 
note de degustare | Intens colorat si extractiv. In nas este extractiv si mineral, cu arome elegante si delicate. In prim plan gemul de mure si magiunul, merisoarele uscate, visine supra coapte si cirese negre. Apoi se alatura condimentele: boabe de piper verde, ienupar, tuse de cafea si ciocolata si idei mentolate. In gust este dens si bogat, cu taninuri fine si echilibrate, iar aciditatea este contrabalansata de gradul alcoolic. Arome distincte de mure, prune si visine cu persistente lungi si placute in postgust. Senzatiile condimentate, usor picante dau caracterul unic al “Apogeumului”. 
 
asociere culinara | Asocierile propuse sunt cu preparate din carne rosie, vanat cu pana, branzeturi maturare si deserturi pe baza de ciocolata amaruie. 
 
temperatura de servire | 14 - 17 grade C.
 
 

DOC CMD Dealu Mare Tohani | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Dealu Mare. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor de min. 187 g/l. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol.

Cumpara de aici vinurile premium DOC CMD Dealu Mare Tohani

 

 

Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.

Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.

In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.

Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de  pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.

In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.

 

Surse: domeniiletohani.ro, onvpv.ro, agerpres.ro

Produse inrudite (3)