Vin Alb | Sec | Chardonnay 100% | 2022 | DOC Mehedinti Corcova* | Alcool: 13,5% vol. | Aciditate: 4,7 gr/l | Zahar Rezidual: 2,2 gr/l | Volum: 75 cl | brand Corcova* | producator Corcova Roy & Damboviceanu* | podgoria Severinului - Corcova* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Laurent Pfeffer* (Franta)
note de degustare | Are aromele puternice de caise și piersici, completate subtil de tușe de migdale dulci și brioșe. Un monocépage alb foarte proaspăt dar totuși cremos (nu a intrat în contact cu lemnul), vioi și cu note finale de fructe exotice. Proverbialul “vin de cursă lungă”.
note de degustare | Aperitive, peste, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, melci, calamari, sepii, caracatite).
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura niste aperitive deosebite, un peste sau niste fructe de mare, toate de foarte buna calitate.
Surse: corcova.ro, wikipedia.ro, agerpres.ro, onvpv.ro
Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Damboviceanu, a luat fiinta in anul 2005 cand 55 de ha. de teren au fost replantate cu vite aduse din Franta, cu soiurile existente pe timpul mosiei Bibestilor - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc - precum si Feteasca Neagra. Cramele construite de printul Antoine Bibescu au fost refacute complet in perioada 2008 - 2009, respectand arhitectura initiala, si au fost dotate cu utilaje de vinificatie produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franta si Italia.
Cumpara de aici mai multe vinuri premium produse de Compania Viticola Corcova
Vinurile Corcova au acel "gout du terroir", pentru ca aici se intrunesc toate elementele necesare: un climat temperat-continental cu influente mediteraneene; solurile cu o structura litologica variata si o mineralitate bogata; vita de vie nobila cu soiurile potrivite si munca atenta si responsabila a echipei Corcova. Vinurile sunt grupate in doua game: Corcova si Corcova Reserve.
Gasesti aici toate vinurile gamei Corcova | vinurile gamei Corcova Reserve
Asezata in partea de S-V a tarii, in jud. Mehedinti, Corcova este o podgorie noua pentru publicul de azi, care reia insa traditia producerii vinului de calitate, initiata in acest areal in urma cu mai multe sute de ani. Documentar, podgoria este recunoscuta din secolul al XVI-lea. Printr-un act din 1 iulie 1594, Mihai Viteazu intareste lui Necula doua vii la Corcova, iar printr-un altul, din 8 iulie 1596, intareste lui Radu, al doilea paharnic, ocine si vii in Jirov, Cernaia, Cotoroaia si Valea Buna.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Severinului - Corcova
DOC Mehedinti Corcova | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire (acest areal acopera 2 podgorii: podgoria Severinului si podgoria Plaiurile Drancei), cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Mehedinti. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol. pentru vinurile albe si roze si min. 12% vol. pentru vinurile rosii.
Cumpara de aici vinuri premium romanesti DOC Mehedinti Corcova | vinuri premium romanesti DOC CMD Mehedinti
Laurent Pfeffer este inginer viticol si oenolog instruit la Bordeaux, unde a vinificat timp de 4 ani inainte sa ia calea Romaniei si sa ajunga la Roy & Damboviceanu Corcova, unde este director tehnic. In 2007 a fondat, alaturi de colegul sau Frederic Vauthier si de fratele sau Dominique Pfeffer, Domeniul Catleya. Filosofia lui de lucru este aceea de a gasi echilibrul ideal intre principiile clasice de vinificare ale fiecarui soi si specificul terroir-ului. Cautarea acestui echilibru incepe din munca pamantului si a viei.
Cumpara de aici vinuri create de oenologul francez Laurent Pfeffer
Se crede ca soiul Chardonnay ar fi originar din regiunea viticola franceza Bourgogne. Este foarte posibil ca soiul Chardonnay sa nu fi ajuns in Bourgogne inainte de secolul al XVI-lea, dar un lucru este cert: la mijlocul secolului al XIX-lea, a detronat soiul Aligoté in ceea ce priveste suprafata cultivata aici.
Chardonnay este un soi foarte usor de cultivat, suprafetele ocupate de acesta fiind in continua crestere. In 2010, Chardonnay ocupa o suprafata de 198.793 ha la nivel mondial, fiind pe pozitia a V-a in ierarhia soiurilor cultivate în lume.
Este un soi foarte usor adaptabil care da rezultate foarte bune in aproape toate tarile viti-vinicole. Nu are o aroma dominanta proprie, dar poate capata o gama larga de arome, in functie de regiunea in care este cultivat, soiul si tehnica folosita pentru obtinerea vinului.
Se obtin vinuri albe de inalta calitate, fie ca este cultivat in regiunile calduroase din sudul Australiei, sau in tinuturile britanice, caracterizate prin veri putin prielnice. Chardonnay ocupa suprafete mari in S.U.A. — California, Australia (aici este cel mai plantat soi alb), Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Spania.
In Romania, soiul Chardonnay a fost introdus acum mai bine de 100 de ani, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerică. S-a cultivat multa vreme doar in cadrul podgoriei Murfatlar, dar astazi se extinde in Transilvania, Moldova, Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Banatului, Colinele Dobrogei.
In lume este preferat vinul de Chardonnay sec, cu o aroma caracteristica florala, moale, onctuos, rotund, catifelat si amplu.
La Murfatlar, intr-un regim termic bogat si secetos, Chardonnay poate da vinuri dulci, soiul dovedind aici o inalta capacitate de acumulare a zaharurilor. Vinul se comporta foarte bine prin invechire: tanar, are o culoare galben-verzuie pana la galben-limonie, cand este vechi, capata o culoare galben-aurie. Are o aroma fina si complexa, ce aminteste de mirosul fanului sau de floarea de salcam, care se armonizeaza foarte bine cu buchetul pe care-l dobandeste in timp, conferindu-i o nuanta de migdale dulci.
Surse: corcova.ro, wikipedia.ro, agerpres.ro, onvpv.ro