Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Dragaica Rosie 2015 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Dragaica Rosie 2015 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Culoare: rosu
Gust: sec
Cupaje: cupaj rosu
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Plaiurile Drancei
Brand: Dragaica Rosie | Crama Oprisor
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2015
Treapta de calitate: Dealurile Olteniei IG
Tarie alcoolica (% vol.): 13,5
Volum nominal: 75 cl

Producator: Crama OPRISOR - Carl Reh Winery
Cod produs: vn-opr-151
Disponibilitate: In stoc

Pret:

69,00 LEI
Fara TVA: 57,98 LEI

Info produs

Dragaica Rosie 2015 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Vin Rosu | Sec | Cupaj de Cabernet Sauvignon 23%, Merlot 27%, Shiraz 31% si Pinot Noir 19% | 2015 | IG Dealurile Olteniei*Alcool: 13,5% vol. | Volum: 75 cl | producator Carl Reh Winery - Crama Oprisor* | brand Oltenia Profunda - Dragaica* | podgoria Plaiurile Drancei* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Liviu Grigorica (RO)

note de degustare | Un vin creat din 4 soiuri rosii importante din via Oprisorului: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Shiraz care-i imprima pe rand forta, catifelare, suplete si o usoara picanterie. Echilibrat, armonios, cu nuante intense, placute cu arome de prune uscate, coacaze, lemn putin ars si ciocolata cu lapte. Un vin rosu rubiniu, suplu, usor astringent.

asociere culinara | Carne rosie (vita, vitel, porc, miel, oaie, rata, gasca etc). sau vanat si branzeturi fermentate.

temperatura de servire | 18 - 20 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

George Mitea - decembrie 2016 | Dragaica 2015 este un vin foarte tanar, insa promite celor care au rabdare, ca o aluzie a implinirii. Are fructele la el, rosii, negre, o amprenta vegetala, aciditate buna, taninuri destul de prezente, da o senzatie mustoasa, juvenila.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium se poate face cadou ca atare (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne rosie sau o branza fermentata, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Foto: crama-oprisor.ro

Primele mentiuni scriptice ale locurilor unde se afla Crama Oprisor le descoperim in scrierile lui I.C. Filitti. Mosiile boierilor olteni de pe Valea Drincei sunt mentionate in documente inca din secolul al XV-lea. Dupa anul 1688 Constantin Brancoveanu este foarte preocupat de pamanturile din zona, cunoscute pentru productia de vin de cea mai buna calitate. Astfel, la 13 august 1708 el emite un document prin care da fiului sau Matei Brancoveanu o parte din mosie, in acest inscris specificandu-se in mod deosebit viile care tineau de satele de pe Valea Drincei.

In august 1994, se infiinta in Romania, firma Carl Reh Trading, cu scopul de a selecta vinuri romanesti pentru piata internationala. Investitia era facuta de o companie germane Reh Kendermann, pe malul stang al Vaii Drincei, unde existau ramasitele unei crame construite prin anii ’70. In anii ’90 aceasta firma devenise cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania. Istoria firmei germane se confunda cu istoria familiei Carl Reh, care construia in anii ’20 ai sec. 20, in SV Germaniei, pe Valea Moselei, la Leiwen, prima crama (una dintre cele mai mari si mai moderne in epoca).

In iunie 1997, Carl Reh Trading s-a stabilit la Oprisor, hotarand sa produca vinuri proprii, din strugurii de pe plantatiile din podgoriile oltenesti ale Mehedintiului. In anul 1998, Carl Reh Trading devine Carl Reh Winery, iar in anul 2000, aceasta din urma, devine proprietara Cramei Oprisor si incepe replantarea unei suprafate de 250 ha de vita de vie.

Cumpara vinurile premium ale Cramei Oprisor

 

Dragaica (cunoscuta si sub numele de Sânziene) este o sarbatoare religioasa inchinata coacerii granelor si vizeaza prosperitatea si protectia culturilor. Se practica in fiecare an pe 24 iunie in unele zone din Muntenia, Oltenia si Moldova.

 

Podgoria Plaiurile Drancei este una dintre podgoriile cele mai sudice ale tarii iar centrele viticole ale podgoriei sunt situate in judetele Mehedinti si Dolj. Vinurile obtinute in aceasta podgorie sunt vinuri alcoolice, corpolente, bogate in extract si cu un continut ridicat in substante minerale.

Cumpara vinuri premium produse in Podgoria Plaiurile Drancei

 

Dealurile Olteniei IG | Vin de calitate superioara cu indicatie geografica (IG) ce se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 10,0% vol.

Cumpara vinuri premium romanesti IG Dealurile Olteniei
 

 

Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >

Cabernet Sauvignon | Este soiul de vin ideal cand vine vorba de imbunatatirea calitatilor prin imbatranire. In timp aroma sa distincta de stafida neagra poate dezvolta un buchet cu nuante de cedru, violete, piele sau tabac si aroma puternica de tanin se va inmuia astfel considerabil.

Este soiul cu cea mai larga raspandire in randul celor 5 varietati dominante din districtele Medoc si Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum si cel mai de succes vin rosu produs in California. In Romania se cultiva indeosebi in podgoriile Dealu Mare, Odobesti, Minis - Maderat, Murfatlar, iar in Republica Moldova la Purcari.

Considerat mult timp ca fiind un soi antic, studiile genetice recent realizate in California au aratat faptul ca acest soi este de fapt un urmas hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc si Cabernet Franc.

 

Merlot | Este unul din cele mai raspandite si populare soiuri de struguri si se cultiva in majoritatea regiunilor viticole din lume. Soiul este rezistent la temperaturi joase si seceta; in anii cu temperatura scazuta se coace mai bine decat Cabernet Sauvignon, iar in anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahar.

 

Pinot Noir | Exista date conform carora acest soi de vita de vie se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.

Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.

In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.

Pinot noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.

In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.

Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.

In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de părere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’

Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.

 

Surse: crama-oprisor.ro, wikipedia.com, agerpres.ro

Produse inrudite (16)