Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Liliac Feteasca Alba 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Liliac Feteasca Alba 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Culoare: alb
Gust: sec
Soi Romanesc: Feteasca Alba
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Lechinta
Brand: Liliac
Regiune viticola: Podisul Transilvaniei - RO
Anul de recolta: 2016
Treapta de calitate: Lechinta DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 13,0
Volum nominal: 75 cl

Producator: Liliac Winery
Cod produs: vn-lil-006
Disponibilitate: In Stoc

Pret:

40,00 LEI 35,00 LEI
Fara TVA: 29,41 LEI

Info produs

Liliac Feteasca Alba 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Vin Alb | Sec | Feteasca Alba 100% | 2016 | DOC CMD Lechinta* | Alcool: 13,0% vol. | Volum: 75 cl | brand Liliac* | producator Liliac Winery | podgoria Lechinta* | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Willi Opitz*

note de degustare | O Feteasca Alba de culoare galbena cu reflexii verzui care indică un vin tanar, proaspat, racoritor. Se deschide cu arome de flori de camp, pere coapte si carcei de vita de vie. Gustul dezvaluie un corp bine conturat cu tente de citrice si post gust lung usor amarui cu note de grapefruit. Este un vin alb plin de personalitate, elegant, savuros.

asociere culinara | Un vin racoritor potrivit pentru carnea alba (pui, gaina, curcan etc.) gatita in stil clasic sau cu condimente.

temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Cosmin Grozea, despre Liliac Feteasca Alba 2012 | Un vin cu arome intense, de culoare galben aurie deschisa, cu arome ce amintesc de citrice, prune albe si fan cosit. In gust este rotund, echilibrat si viu, cu un plus dat de corpolenta medie spre plina. Finalul merge pe aceeasi linie de proaspat prin notele usor amarui de citrice si grapefruit.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat pe baza de carne alba sau o colectie de condimente, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Surse: liliac.com, onvpv.ro, agerpres.ro, stiriagricole.ro

Vinurile Liliac sunt in primul rand vinuri de calitate produse pe Podisul Transilvaniei, un tinut pe care strainii il asociaza cu ideea de vampiri, cu raul, iar de aici prezenta pasarii (liliacul) pe etichetele vinurilor. Sunt vinuri pozitionate pe segmentul premium destinate atat pietei interne cat si exportului.

Cumpara de aici vinurile premium care intra in gama Liliac

 

Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.

Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Lechinta | vinuri premium produse in Podisul Transilvaniei

 

DOC Lechinta | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate - CMD - cules la maturitate deplina e data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 155 g/l).

Cumpara de aici vinuri DOC CMD Lechinta | vinuri DOC CT Lechinta | vInuri de masa Lechinta

 

Willi Opitz este un oenolog austriac renumit pe plan mondial (a obtinut numeroase premii - Winemaker of the Year – Londra, Star Wine Award, Landessieger Burgenland) care a venit la Lechinta si a creat vinurile Liliac facand echipa cu Rudolf Krizan, specialist in domeniul producerii vinului, lucrarilor din cadrul podgoriei si celor din crama. El este patronul firmelor The Opitz Winery GmbH si proprietarul podgoriilor Willi Opitz din localitatea austriaca Illmitz, Burgenland si crede cu tarie in vorba Life is too short to waste it on bad wine. (Viata e prea scurta ca sa fie pierduta pe vin prost.)

 

 

Feteasca Alba este unul dintre cele mai valoroase soiuri de struguri romanesti, cu radacini milenare. Acest soi este mentionat inca de la intemeierea vestitelor podgorii din Moldova - Cotnari, Odobesti, descrise de Dimitrie Cantemir, iar in Muntenia, Oltenia si Dobrogea, a aparut mai tarziu. Feteasca Alba este soiul cel mai raspandit din Romania ca suprafata de cultivare, fiind bine adaptat conditiilor de clima din tara noastra.

In privinta originii acestui soi, exista mai multe variante. Prima presupune ca Feteasca Alba ar fi fost obtinuta in Moldova, printr-o meticuloasa selectie populara, din soiul Feteasca Neagra, inca de pe vremea dacilor. O alta varianta spune ca soiul ar fi fost adus in Transilvania din Germania si Boemia. Alti specialisti cred ca este vorba despre un soi roman, originar din Spania si adus in Dacia de colonistii lui Traian.

Feteasca Alba este cultivat si in Ungaria (unde se numeste Leanyka), Republica Moldova, Ucraina sau Germania.

Soiul se caracterizeaza printr-o perioada scurta de vegetatie, supranumit si 'soi de zile lungi’, adica de zile calde. De obicei, strugurii se matureaza in luna septembrie si au o mare putere de acumulare a zaharurilor, din acest punct de vedere situandu-se printre primele soiuri ale lumii. In mod normal cantitatea de zahar acumulata in struguri este de 180-220 g/l de must, dar poate ajunge pana la 240-250 g/l si chiar 270 g/l, in conditii de supramaturare.

Feteasca Alba produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5 - 12%) si aciditate, caracterizate prin mare finete, dar si vinuri demidulci sau dulci. Vinurile sunt fine, elegante, rotunde, catifelate, ample, corpolente. Daca sunt maturate in butoaie de stejar si invechite in sticla capata o aroma - buchet apropiata de cea a fructelor uscate.

In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarurile, vinurile seci de Feteasca Alba, sunt recomandate pentru gustarile calde sau reci servite la inceputul mesei. Vinurile demiseci se potrivesc alaturi de preparate din peste, fructe de mare, paste fainoase, pizza, sufleuri de legume si branzeturi, drob de miel, ficat, creier.

Vinurile albe, mai usoare si racoritoare datorita aciditatii, sunt preferate in anotimpurile de vara si de toamna, cand meniurile sunt preparate cu multe legume proaspete si carne alba de pasare, mancaruri pe baza de peste, branzeturi.

 

Surse: liliac.com, onvpv.ro, agerpres.ro, stiriagricole.ro

Produse inrudite (9)