Vin Alb | Dulce | Muscat Ottonel 100% | 2019 | DOC CT Lechinta* | Alcool: 11,0% vol. | Volum: 37,5 cl | brand Liliac* - Nectar of Transylvania* | producator Liliac Winery | podgoria Lechinta* | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Alfred Michael Beck
note de degustare | Un vin de culoare galben aurie deschisa. Aromele intense se simt de la distanta chiar inainte sa apropiem paharul de nas. Se simt arome de miere, piersici si caise coapte, dulceata de gutui si mango, si o tenta de lac de unghii. Un vin dulce licoros de corpolenta plina care iti umple gura si invaluie simturile cu arome bogate de biscuiti, dulceturi de gutui, piersici si portocale confiate, cu aciditate moderata. Final lung si bogat.
asociere culinara | Acest vin merge excelent impreuna cu un desert: crepes suzette (clatite), panna-cotta din fructe exotice, budinca din paine si unt sau deserturi cu ciocolata.
temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un desert rafinat sau o ciocolata artizanala, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: liliac.com, onvpv.ro
Vinurile Liliac sunt in primul rand vinuri de calitate produse pe Podisul Transilvaniei, un tinut pe care strainii il asociaza cu ideea de vampiri, cu raul, iar de aici prezenta pasarii (liliacul) pe etichetele vinurilor. Sunt vinuri pozitionate pe segmentul premium destinate atat pietei interne cat si exportului.
Cumpara de aici vinurile premium care intra in gama Liliac
Liliac - Nectar de Transilvania este unicat – nu doar in zona Lechința, ci in întreaga Romanie. Un vin rar, produs dupa metoda Schilfwein (vin de paie/ ice-wine/ eiswein). Ice Wine e un vin de desert cu o istorie de circa 200 de ani. Strugurii sunt culesi in perioada septembrie – octombrie si chiar mai tarziu, apoi sunt pastrati in spatii amenajate intr-un solar. Ciorchinii sunt asezati in rafturi cu paie pentru a nu prinde mucegai. Sunt tinuti aici pana la sfarsitul lui februarie, cand ingheata si apoi se trece la presarea lor manuala. Fermentatia se face in baricuri de stejar, apoi vinul se lasa sa se „odihneasca“ pana prin mai - iunie, cand poate fi scos pe piata. Rezultatul este spectaculos – este o combinatie intre ice-wine si vin licoros – vinul capata tarie alcoolica scazuta, particulara ice-wine-ului si intensitatea aromatica si generoasa persistenta a licoroaselor.
Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Lechinta | vinuri premium produse in Podisul Transilvaniei
DOC Lechinta - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate CT - cules tarziu e data de contiinutul in zahar la recoltarea strugurilor (minim 220 g/l).
Cumpara de aici mai multe vinuri DOC CMD Lechinta | DOC CT Lechinta | VIn de masa Lechinta
Muscat Ottonel este un soi de struguri care a fost obtinut in Franta, in orasul Angers, in anul 1852, dintr-un amestec de seminte provenite din fecundari libere. Dupa ultimele cercetari, se pare ca este rezultatul hibridarii dintre soiurile Muscat de Saumur si Chasselas doré.
Este un soi cultivat aproape in toate tarile viticole din Europa. In Italia e cunoscut ca Muscats, in Portugalia e Moscatos. In Romania s-a extins in majoritatea podgoriilor din: Transilvania, Muntenia, Moldova cu rezultatele cele mai bune in podgoriile Dealu Mare, Odobesti si Dragasani.
Vinul Muscat Ottonel este un vin de calitate superioara, sec sau dulce, chiar licoros, mai ales in anii cand acumularea zaharurilor depaseste 300 g/l (de exemplu la Dragasani, in anul 1950). Aciditatea este destul de scazuta atunci cand strugurii ajung la maturitate deplina si devine deficitara prin supracoacere. Atunci cand se vinifica ca soi pur aciditatea trebuie corectata pentru a se asigura un vin echilibrat. Strugurii de Muscat Ottonel se vinifica mai mult in amestec cu alte soiuri care au aciditate mai ridicata. Vinul are culoare galben-verzuie ce evolueaza spre galben-pai cu gust placut, fructuos si un buchet deosebit la invechire.
Surse: liliac.com, onvpv.ro, revista-ferma.ro, scribd.com