Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Liliac Pinot Noir Verticala Curtie Lemn | Liliac Winery | Lechinta

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Liliac Pinot Noir Verticala Curtie Lemn | Liliac Winery | Lechinta

Culoare: rosu
Gust: sec
Soi International: Pinot Noir
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Lechinta
Brand: Liliac
Regiune viticola: Podisul Transilvaniei - RO
Treapta de calitate: Lechinta DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 14,5
Volum nominal: 2,25 L | 3 sticle 75cl, cutie

Producator: Liliac Winery
Cod produs: cd-lil-005
Disponibilitate: Stoc zero

Pret:

369,00 LEI
Fara TVA: 310,08 LEI

Info produs

Liliac Pinot Noir Verticala Curtie Lemn | Liliac Winery | Lechinta

Vin Rosu | Sec | Pinot Noir 100% | Lechinta DOC CMD* Alcool: 14,5% vol. | Volum: 75 cl | producator Liliac Winery | brand Private Selection by Liliac* podgoria Lechinta* | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | - 3 st ( cate 1 st din recolta anilor 2015,2016,2017 )

Cutie lemn 3 st - 1 buc

Tirbuson ( desfacator vin ) - 1 buc

 

Vinurile Liliac sunt vinuri de calitate produse pe Podisul Transilvaniei, un tinut pe care strainii il asociaza cu ideea de vampiri, cu raul, iar de aici prezenta pasarii (liliacul) pe etichetele vinurilor. Sunt vinuri pozitionate pe segmentul premium destinate atat pietei interne cat si exportului.

Cumpara de aici vinurile premium care intra in gama Private Selection

 

Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.

Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Lechinta | vinuri premium produse in Podisul Transilvaniei

 

DOC Lechinta | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate - CMD - cules la maturitate deplina e data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 155 g/l).

Cumpara de aici vinuri DOC CMD Lechinta | vinuri DOC CT Lechinta | vInuri de masa Lechinta

 

Exista date conform carora Pinot Noir se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.

Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.

In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.

Pinot noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.

In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.

Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.

In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de părere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’

Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.

 

Surse: liliac, onvpv.ro, agerpres.ro

Produse inrudite (2)