Vin Rosu | Sec | Feteasca Neagra 100% | 2021 | IG Dealurile Munteniei* | Alcool: 13,5% vol. | Volum: 75 cl | brand Aurelia Visinescu* | gama Nomad* | producator Domeniile Sahateni | podgoria Dealu Mare* - Sahateni | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Aurelia Visinescu*
note de degustare | Arome de prune uscate si cirese negre, ciocolata, vanilie si taninuri fine provenite din invechirea in butoaie de stejar romanesc (300 litri) timp de 12 luni.
asociere culinara | Se poate servi ca aperitiv sau cu preparate pe baza de carne rosie (vita, vitel, porc, miel, oaie, rata, gasca etc), branzeturi fermentate.
temperatura de servire | Se consuma la o temperatura de 16 - 17 grade Celsius.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat pe baza de carne rosie sau o branza fermentata, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Sursa: aureliavisinescu.com, onvpv.ro
Linia Aurelia Visinescu exprima dorinta autoarei de a da pietei vinuri care sa nu se inscrie intr-un anumit sablon sau trend gustativ: “Sunt vinuri de autor, vinuri pe gustul meu ... Am preferat sa mergem pe un brand personal in locul unuia comercial, din dorinta de a construi un nume si nu o eticheta, o linie care sa scoata in evidenta propriile noastre valori". Linia este formata din patru game diferite - Nomad, Artisan, Karakter si Anima - fiecare dintre ele avand un simbolism aparte.
Cumpara de aici vinurile premium create de Aurelia Visinescu
Nomad este o gama formata din vinuri usor de inteles atat de catre consumatorul roman, cat si de consumatorii de oriunde. Nomad este vinul pe care Aurelia Visinescu l-a purtat in gand la intoarcerea din calatoria ei in podgoriile Lumii Noi. "Nomad este linia adresata celor care doresc sa experimenteze o calatorie in lumea vinului, celor ce adora libertatea, alternativa, diversitatea."
Cumpara de aici vinurile premium ce formeaza gama Nomad
Podgoria Dealu Mare, cel mai inchegat masiv viticol din Romania, detine 8 centre viticole reprezentative: Boldesti, Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani, Breaza - Buzau, Merei si Zoresti.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Dealu Mare
Dealurile Munteniei IG | Vin de calitate superioara cu indicarea zonei geografice - se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 9,0% vol. si maxim 15,0% vol.
Cumpara de aici vinuri cu indicarea zonei geografice - Dealurile Munteniei IG
Aurelia Visinescu a obtinut numeroase medalii valoroase pentru vinurile sale la concursuri de anvergura, detine propria podgorie in Dealu Mare si vinde vinuri in toata lumea. Este cel mai cunoscut oenolog femeie din Romania, a reinventat Feteasca Neagra si de aceea i se mai spune “Doamna Fet\leasca Neagra”, a infiintat o companie proprie Domeniile Sahateni si a creat o linie de vinuri premium care-i poarta numele.
Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.
Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.
In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.
Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.
In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.
Surse: aureliavisinescu.com, onvpv.ro, agerpres.ro