Vin spumant | Alb | Brut | CRAMPOSIE | 2018 | Champenoise - metoda traditionala | vin Spumant | Romania | producator Agricola Stirbey | gama Prince Stirbey** | podgoria Dragasani - Via Foisor*** | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Volum: 75 cl |
note de degustare | Pe la inceputul secolului XIX, expertii din Franta si Germania constatatau ca soiul de Cramposie este potrivit pentru a fi vinificat ca spumant. Noi am inceput primele incercari cu recolta 2008 de Cramposie pe care am vinificat-o conform metodei traditionale “champenoise”: dupa prima fermentare a urmat cea de a doua fermentare in sticle de 0,75 litri, vinul maturandu-se pe drojdie in sticle, in jur de 18 luni.
In ultimele 3 saptamani, sticlele au fost puse in pozitie inclinata pe pupitre de remuaj, unde au fost rotite cu grija zilnic, pana cand toate drojdiile s-au depus in gatul sticlelor. A urmat procedura de degorjare si dozare, dar fara adaos de zahar, rezultand astfel – dupa inchiderea sticlelor cu dopuri ciuperca – un spumant “brut nature”.
Din aciditatea lui ridicata, impreuna cu mineralitatea fina si fructuozitatea proaspata si eleganta a rezultat un vin spumant care trezeste toate simturile, de o usurinta si finete seducatoare, reflectand geniul locului unde s-a nascut si al oamenilor care l-au creat.
asociere culinara | Varietati de aperitive: de la branzeturi invechite, somon, prosciutto, pana la pachetele de primavara si bruschette cu rosii sau simplu, ca aperitiv.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
NOTE:
* Metoda traditionala e cea CHAMPENOISE, o metoda unica, de producere a sampaniei.
Aceasta bautura se poate numi Champagne (sampanie) numai in Franta unde se cer a fi indeplinite 3 cerinte principale: vinul se obtine din soiurile de struguri Chardonnay, Pinot Meunier si Pinot Gris; strugurii provin numai din regiunea Champagne din Franta; a doua fermentare a vinului are loc in sticle dupa o tehnologie specifica cunoscuta sub denumirea de metoda Champenoise.
In celelalte tari in care se produc vinuri spumante de tipul sampaniei, tehnologia este asemanatoare, dar strugurii din care se obtine vinul pentru producerea sampaniei nu sunt aceiasi si nu provin din regiunea Champagne.
Inventarea sampaniei este atribuita abatelui Perignon, care pe la sfarsitul secolului XVII-lea a observat ca vinurile dulci trase la sticle isi continua fermentatia si se impregneaza cu bioxid de carbon.
** Vinurile familiei Stirbey sunt toate din soiuri pure, necupajate, fiecare reflectand caracterul soiului, toate impreuna formand o familie devotata terroir-ului si traditiilor podgoriei Dragasani.
*** Via FOISOR inseamna 4 hectare, pe un deal orientat spre sud si vest, sol lutuos bine strucuturat, nu prea compact, foarte favorabil pentru formarea optima a sistemului radicular al butucilor. Astfel strugurii sunt bine hraniti, de gust si culoare intense care se regasesc si in vinul din aceasta parcela.