Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Prince Stirbey Sauvignon Blanc 2017/2018 | Agricola Stirbey | Dragasani

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Prince Stirbey Sauvignon Blanc 2017/2018 | Agricola Stirbey | Dragasani

Culoare: alb
Gust: sec
Soi International: Sauvignon Blanc
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Dragasani
Brand: Prince Stirbey
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2018
Treapta de calitate: Dealurile Olteniei IG
Tarie alcoolica (% vol.): 13,5
Volum nominal: 75 cl

Producator: Agricola STIRBEY
Cod produs: vn-ast-004
Disponibilitate: In Stoc

Pret:

63,00 LEI
Fara TVA: 52,94 LEI

Info produs

Prince Stirbey Sauvignon Blanc 2017/2018 | Agricola Stirbey | Dragasani

Vin Alb | Sec | Sauvignon Blanc 100% | 2018 | IG Dealurile Olteniei* | Alcool: 13.50 % vol. | Volum: 75 cl | brand Prince Stirbey* | producator Agricola Stirbey* | podgoria Dragasani – Via Stirbey* si Via Moraru* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Oliver Bauer* (GER) | Editie limitata: 4700 sticle

note de degustare | Soiul de struguri Sauvignon Blanc se cultiva in regiunea Dragasani de peste 100 de ani  – si pare ca se simte foarte bine aici. Solurile adanci si reci de pe dealurile Dragasanilor echilibreaza climatul cald si continental din regiune si ajuta vitei de vie sa dezvolte foarte bine in struguri buchetul proaspat - fructuos, tipic acestui soi. Esential este momentul potrivit de recolta, pentru a transfera intensitatea optima de arome din struguri in vin. Rezultatul este convingator si pentru amatorii pretentiosi de vinuri de calitate si astfel, Prince Stirbey Sauvignon Blanc 2008 a fost listat in lista de bauturi First Class a liniilor aeriene Lufthansa in 2008 – o premiera pentru vinul romanesc, intr-o istorie de peste 80 de ani a firmei germane!

asociere culinara | Preparate fine de peste, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite) si carne alba (pui, gaina, curcan etc.).

temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne alba sau un platou cu peste si fructe de mare, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Sursa: stirbey.com, vinul.ro, agerpres.ro

Inca din sec. al XVIII-lea, familia princiara Stirbey detinea domenii viticole in Podgoria Dragasani din sudul Romaniei. Baroneasa Ileana Kripp-Costinescu, descendenta Printului Barbu Stirbey e actuala proprietara a domeniului. In anul 2001, ea a preluat acest domeniu de 30 ha teren, a renovat viile si a modernizat crama. Au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor sunt plantate cu soiurile autohtone: Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca. Crama a fost conceputa de Printul Barbu Alexandru Stirbey prin anii 1920, pentru a prelucra strugurii de pe o suprafata de aprox. 20 ha de vie, aprox. 70 - 80.000 litri de vin pe an. In 2003 aceasta a fost modernizata conform criteriilor actuale de vinificatie, dar a pastrat aceeasi productia anuala.

Cumpara de aici vinurile premium create de Agricola Stirbey

 

Vinurile Prince Stirbey sunt vinuri de calitate inalta si se produc pe acest domeniu de peste 300 de ani, cu respectarea unor principii vechi, transmise din generatie in generatie. Se promoveaza soiurile traditionale, evoluate si adaptate de-a lungul anilor la conditiile pedo-climatice ale acestei podgorii. Acestea sunt vinificate separat si se produc numai vinuri din soiuri pure, necupajate, pentru a scoate la iveala caracterul fiecarui soi in parte. Butucii in vie se ingrijesc manual si se reduc tratamentele chimice la minimul necesar. In vinificatie se urmareste procesul natural de fermentare si de maturizare si nu se forteaza procesul prin interventii tehnice.

Cumpara de aici vinurile premium care fac parte din gama Prince Stirbey

 

Via Stirbey inseamna 4 hectare, pe panta vestica a Dealului Olt, cu un sol lutuos, cu straturi de nisip in unele zone, si cu argila la adancime. Din cauza pantei de peste 20%, plantatia de vie este pe terase. Expunerea vestica asigura o insolatie ridicata, potrivita soiului de Merlot. Terasele de Sauvignon Blanc de la baza pantei sunt mai ferite de caldura verii.

Via Moraru inseamna 1 hectar, langa Via Bibescu, cu o expunere estica, sol lutuos cu argila la adancime. Este plantat cu butucii de Sauvignon Blanc de peste 40 de ani, care dau in fiecare an cel mai bun Sauvignon Blanc din plantatiile noastre.

 

Dealurile Olteniei IG | Vin de calitate superioara, cu indicarea zonei geografice (IG), care se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini “Dealurile Olteniei IG”. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 10,0% vol.

Cumpara de aici vinuri premium Dealurile Olteniei IG

 

Oliver Bauer a venit pentru prima data in Romania in 2003, cand s-a alaturat proiectului Cramei Agricola Stirbey in calitate de consultant. In 2003 la Crama Stirbey s-a obtinut o recolta excelenta. Bauer a fost impresionat de Cramposie si Novac si a venit definitiv in Romania din 2004. Inca considera recolta din 2003 cea mai buna de cand a ajuns el in Romania. La Dragasani a ajuns sa cunoasca, sa vinifice si sa inteleaga soiurile romanesti: Cramposie, Tamaioasa Romanesca, Novac, Negru de Dragasani.

Pentru Oliver Bauer, soiurile romanesti sunt esentiale, iar motivele sunt simple – oricat de bine s-ar adapta un soi importat, el va ramane un soi adaptat. „Nu poti egala ceea ce a facut natura in mii de ani. Daca aici creste Cramposie de doua mii, de trei mii de ani, acest soi exista si creste in acest loc pentru ca aici se potriveste cel mai bine. S-a dezvoltat in aceste conditii, a crescut in ele, a trait in ele, asa ceva nu se poate imita“, explica oenologul. Locul pe care se afla Domeniul Stirbey e fabulos, aproape de un cot larg al Oltului, unde apa curge atat de linistit incat da impresia de delta. Oamenii sunt la fel, fabulosi. Si incearca sa faca vinuri bune. Deci, vesti bune, pentru Dragasani si pentru toata lumea vinului. Cine stie? Poate va avea destinul Dealului Mare si vom trai sa vedem si aici doua duzini de producatori facand cinste locului.

Oliver Bauer a vazut potentialul viticulturii romanesti, mai ales prin punerea in valoare a soiurilor cultivate de sute, chiar mii de ani in Romania si a decis sa inceapa si propria afacere. A achizitionat impreuna cu sotia lui, in 2007 o parcela pe culmea dealului, cu o vie veche, care nici macar nu a mai putut fi salvata. In 2011, Oliver deja incepuse sa schiteze o casa cu crama la subsol, cu multe ferestre spre Olt si cu sobe la interior. In 2012 aparea si Crama Bauer, o particica din sufletul celor doi. Ca si vinurile care ies de acolo, vinuri frumoase, vesele, ingrijite pana la ultima picatura. O crama boutique, cu o filosofie in care cei doi cred cu toata fiinta lor: „Creativitate Naturală”.

Cumpara de aici vinurile premium create de Oliver Bauer

 

 

Despre Sauvignon Blanc majoritatea autorilor au cazut de acord asupra faptului ca soiul este originar din regiunea viticola franceza Bordeaux, mai exact din podgoria Sauternes. Unii autori considera, insa, ca ar fi originar din podgoriile de pe Valea Loirei. In anul 2009, Sauvignon Blanc era al treilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe din Franta, cu aprox. 26.839 ha. Pe plan international, soiul Sauvignon Blanc detine al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul cu vinuri albe, dupa Chardonnay.

In Romania, a fost introdus dupa invazia filoxerica din ultima parte a sec. al XIX-lea. A intrat in sortimentul mai multor centre viticole, cele mai bune rezultate dandu-le in podgoriile subcarpatice (Dragasani, Stefanesti, Targu Jiu); in podisul Transilvaniei (Aiud, Alba Iulia), in sudul Moldovei si in Dobrogea.

Sauvignon Blanc este un vin sec, mai rar demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat, aroma sa fiind destul de intensa, asemenea iasomiei sau a florilor de vita-de-vie. In mare parte, este consumat in primul sau al doilea an de la roada. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.

In ceea ce priveste armonizarea cu felurile de mancare, vinul de Sauvignon Blanc se potriveste foarte bine cu aperitive (cascaval alb la capac), preparate din peste, scoici si creveti.

 

 

Despre istoria familiei Stirbey >

Familia princiara Stirbey a contribuit la dezvoltarea politica si economica a tarii timp de mai multe generatii. E de origine din Valahia si apare pentru prima oara in documente in sec. XV.

Domnitorul Barbu Stirbey preia domnia in Tara Romaneasca dupa revolutia din 1848, intr-o perioada dificila. Incearca sa aiba relatii politice echidistante cu Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar si Rusia, pregatind astfel crearea unui stat independent. Sub domnia sa petrecuta intre anii 1849 -1856, Tara Romaneasca se transforma dintr-un stat feudal bazat pe agricultura intr-un stat organizat dupa criteriile iluminismului, in care apar primele intreprinderi industriale, se contureaza un sistem scolar modern si o retea dezvoltata de drumuri si de comunicatie.

Printul Barbu Alexandru Stirbey (1873 - 1946), nepotul domnitorului, va fi una din cele mai importante personalitati ale Romaniei in prima jumatate a sec. XX. A fost consilierul principal al regilor Carol I si Ferdinand, administrator al Domeniilor Coroanei si presedinte al mai multor intreprinderi industriale si bancare. Printul a ridicat nivelul economic al propriilor mosii prin investitii in prelucrarea produselor agricole. La Buftea a infiintat prima fabrica de conserve din tara. In pivnita imensa aflata sub Palatul Stirbey din Bucuresti se invecheau vinurile produse pe domeniile familiei, situate in Moldova si Valahia, inainte sa fie distribuite in tara si in toata Europa. La inceputul sec. al XX-lea, dupa distrugerea viilor de filoxera, Printul Barbu Stirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din tara, cu ponderea principala pe altoirea soiurilor autohtone, amenintate de raspandirea soiurilor internationale din strainatate.

In 1946, Printesa Maria Stirbey mostenea de la tatal ei domeniile viticole din Dragasani. In 1949, dupa nationalizare, acestea erau preluate de IAS Dragasani. In 2001 viile si crama au fost restituite nepoatei Printului Stirbey, Baroana Ileana Kripp. Aceasta impreuna cu sotul ei, a preluat domeniul, a renovat viile si a redotat crama cu tehnologie moderna.

 

Sursa: stirbey.com, vinul.ro, agerpres.ro

Produse inrudite (4)