Vin Rosé/ Roze | Demisec | Cupaj de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Cadarca | 2021 | DOC CMD Recas* | Alcool: 12,5% vol. | Volum: 75 cl | brand Regno* | producator Cramele Recas* | podgoria Recas* | regiunea viticola Dealurile Banatului | Romania | Vinificatori: Hartley Smithers (AUS) si Nora Iriate (SPA)
note de degustare | Un vin roze, de intensitate medie (fragi) si limpiditate foarte buna. Arome florale (petale trandafiri) si de fructe (fragi, coacaze). Aciditate buna, rotund, echilibrat, mineral, cu final marcat de senzatia gustativa de coacaze, postgust mediu, placut.
asociere culinara | Potrivit cu sushi, bucatarie asiatica, salate cu peste, preparate la gratar cu vitel, curcan, rata, deserturi cu fructe de padure.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza cu chimen sau un preparat pe baza de carne rosie, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramelerecas.ro, onvpv.ro, trendshrb.ro, agerpres.ro
Cramele Recas este o societate privata cu capital romano - britanic, infiintata in 1998, ce exploateaza o suprafata de vita de vie pentru struguri de vin de aprox. 909 hectare (887 in Recas si 22 hectare in Minis), la care se vor mai adauga inca 32 hectare ce intra pe rod in 2017 in Recas si inca 175 hectare planificate pentru plantare in urmatorii 2 ani. Atat via cat si crama au fost complet modernizate pentru a putea controla pe deplin procesul de productie, folosind cele mai noi metode. Peste 600 de hectare au fost replantate intre 1999 si 2015, folosind cel mai mare stoc de vita de vie de calitate din Franta si Italia. Vinaria a fost complet dotata cu otel inoxidabil, rezervoare cu temperatura controlata automat pentru fermentarea si stocarea vinului.
Cumpara de aici vinurile premium produse de Cramele Recas
Gama de vinuri Regno Recas reprezinta omagiul producatorului adus terroir-ului banatean, cu ocazia celor 25 de ani de la infiintarea Cramelor Recas. Gama contine 7 etichete: 3 vinuri albe seci (Sauvignon Blanc, Rheinriesling, Pinot Grigio), 1 roze demisec si 3 vinuri rosii seci (Feteasca Neagra, Pinot Noir, Syrah).
Etichetele sunt realizate de pictorita Valentina Irina Ciobanu care s-a inspirat din tehnica pictorului renascentist Giuseppe Arcimboldo, cunoscut mai ales datorita figurilor alegorice executate prin combinatia diverselor obiecte si vietuitoare (fructe, legume, pesti, pasari, carti etc.), legate metaforic de subiectul reprezentat.
Valentina Irina Ciobanu s-a folosit de portret pentru etichetele gamei, reprezentand personalitatea olfactiv-gustativa a fiecarei categorii de vin. Astfel, vinurile albe seci poarta etichete cu portrete albe, feminine, ce amintesc de registrul floral, citric si vegetal caracteristic acestora. Vinurile roze sunt ilustrate prin portrete feminine ce scot in evidenta prospetimea fructelor rosii si a florilor, tipice pentru acest tip de vin. Pentru vinurile rosii, portretele sunt androgine, au o compozitie mandra si incitanta si sunt alcatuite din fructe rosii si negre, condimente si struguri negri.
Dopul sticlelor acestei game este realizat dintr-un material ecologic elastic si rezistent in timp, ce garanteaza necontaminarea vinului cu microorganismele nocive intalnite in dopurile clasice de pluta.
Cumpara de aici vinurile premium din colectia Regno Recas
Podgoria Recas cuprinde orasul Recas si satele Izvin, Herneacova, Petrovaselo si Stanciova, toate situate in jud. Timis, si e vestita pentru viile sale. Orasul Recas se afla la 25 de km de Timisoara. Plantatiile viticole beneficiaza de expozitie sudica, sud-vestica sau sud-estica, majoritatea dintre ele fiind situate pe pante line si platouri. Conditiile sunt extrem de favorabile producerii vinurilor rosii de calitate. Vinurile obtinute pe solurile bogate in oxizi de fier au o culoare rosie stralucitoare, sunt fine si cu o personalitate marcanta.
Primele mentiuni despre cultura vitei de vie in zona Banatului vin din perioada Imperiului Roman, in sec. al III-lea. Legende mai vechi spun ca pe aceste pamanturi s-a nascut si a copilarit Bachus, zeul vinului la daci. Grecii adopta numele de Bachus - Dyonisos iar romanii ii spun tot Bachus.
Cel mai vechi document despre plantatiile de vie de la Recas dateaza din 1447, cand Mihail de Ciorna, Banul Severinului cumpara viile de la Ioan si Ecaterina Magyar pentru 32 de florinti de aur.
Din 1772 si pana in 1786, in regiune au emigrat, de buna voie sau din cauza saraciei, un numar mare de svabi, locuitori din Bavaria, din zona Ulm, zona in care se vorbea dialectul Schwaben. Svabii au continuat traditia viticola a zonei. Din pacate regimul comunist le-a nationalizat viile si le-a trecut la noua intreprindere socialista Gostat. Multi dintre ei au continuat insa sa lucreze aici.
Cumpara de aici vinuri premium din Podgoria Recas
DOC CMD Recas | Vin de calitate superioara cu denumire de origine controlata (DOC), care se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate numai in perimetrul podgoriei Recas, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini 'DOC Recas'. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor, care trebuie sa fie de minim: 187 g/l la soiurile de Sauvignon Blanc si Cabernet Sauvignon. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de min. 11,0% vol.
Cumpara de aici vinuri premium DOC CMD Recas
Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >
Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal cand vine vorba de imbunatatirea calitatilor prin imbatranire. In timp aroma sa distincta de stafida neagra poate dezvolta un buchet cu nuante de cedru, violete, piele sau tabac si aroma puternica de tanin se va inmuia astfel considerabil.
Este soiul cu cea mai larga raspandire in randul celor 5 varietati dominante din districtele Medoc si Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum si cel mai de succes vin rosu produs in California. In Romania se cultiva indeosebi in podgoriile Dealu Mare, Odobesti, Minis - Maderat, Murfatlar, iar in Republica Moldova la Purcari.
Considerat mult timp ca fiind un soi antic, studiile genetice recent realizate in California au aratat faptul ca acest soi este de fapt un urmas hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc si Cabernet Franc.
Exista date conform carora Pinot Noir se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.
Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.
In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.
Pinot noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.
In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.
Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.
In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de părere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’
Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.
Surse: cramelerecas.ro, onvpv.ro, trendshrb.ro, agerpres.ro