Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Rusalca Alba 2018 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Rusalca Alba 2018 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Culoare: alb
Gust: sec
Cupaje: cupaj alb
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Plaiurile Drancei
Brand: Rusalca Alba | Crama Oprisor
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2018
Treapta de calitate: Dealurile Olteniei IG
Tarie alcoolica (% vol.): 13,5
Volum nominal: 75 cl

Producator: Crama OPRISOR - Carl Reh Winery
Cod produs: vn-opr-152
Disponibilitate: In Stoc

Pret:

59,00 LEI
Fara TVA: 49,58 LEI

Info produs

Rusalca Alba 2018 | Crama Oprisor | Plaiurile Drancei

Vin Alb | Sec | Cupaj din Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris si Riesling | 2018 | IG Dealurile Olteniei* | Alcool: 13,5 % vol. | Volum: 75 cl | brand Oltenia Profunda - Rusalca* | producator Carl Reh Winery - Crama Oprisor* | podgoria Plaiurile Drancei* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Liviu Grigorica (RO)

note de degustare | Un cupaj alb complet care imbina fructuozitatea si personalitatea Chardonnay-ului cu finetea si aroma Sauvignon-ului, la care se adauga onctuozitatea si vioiciunea Riesling-ului, asezate pe o structura bine echilibrata de Pinot Gris. Un vin de culoare galben - verzuie, vioi, proaspat si armonios, cu o aroma intensa si placuta ce imbina parfumul fin de flori de primavara cu mineralitatea specifica zonei.

asociere culinara | Potrivit cu preparate usoare din carne alba (pui, gaina, curcan etc), paste aromate, peste la gratar.

temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne alba, un preparat din peste sau niste paste artizanale, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Foto: crama-oprisor.ro

Primele mentiuni scriptice ale locurilor unde se afla Crama Oprisor le descoperim in scrierile lui I.C. Filitti. Mosiile boierilor olteni de pe Valea Drincei sunt mentionate in documente inca din secolul al XV-lea. Dupa anul 1688 Constantin Brancoveanu este foarte preocupat de pamanturile din zona, cunoscute pentru productia de vin de cea mai buna calitate. Astfel, la 13 august 1708 el emite un document prin care da fiului sau Matei Brancoveanu o parte din mosie, in acest inscris specificandu-se in mod deosebit viile care tineau de satele de pe Valea Drincei.

In august 1994, se infiinta in Romania, firma Carl Reh Trading, cu scopul de a selecta vinuri romanesti pentru piata internationala. Investitia era facuta de o companie germane Reh Kendermann, pe malul stang al Vaii Drincei, unde existau ramasitele unei crame construite prin anii ’70. In anii ’90 aceasta firma devenise cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania. Istoria firmei germane se confunda cu istoria familiei Carl Reh, care construia in anii ’20 ai sec. 20, in SV Germaniei, pe Valea Moselei, la Leiwen, prima crama (una dintre cele mai mari si mai moderne in epoca).

In iunie 1997, Carl Reh Trading s-a stabilit la Oprisor, hotarand sa produca vinuri proprii, din strugurii de pe plantatiile din podgoriile oltenesti ale Mehedintiului. In anul 1998, Carl Reh Trading devine Carl Reh Winery, iar in anul 2000, aceasta din urma, devine proprietara Cramei Oprisor si incepe replantarea unei suprafate de 250 ha de vita de vie.

Cumpara vinurile premium ale Cramei Oprisor

 

Rusalca era spaima copiilor si amenintarea flacailor, centura de castitate montata direct in mintile baietilor care incepeau sa arunce ocheade codanelor: o sirena malefica, o lostrita pacatoasa, care avea si puterea de a lua trup de femeie, ratacind prin paduri in cautare de barbati tineri, pe care ii ademenea in rau sau in lac, pentru a-i ineca. Astazi nu ne temem de Rusalca, dar ii putem da locul meritat, urmand inspiratia genialului Esenin:

Langa-un stog din costreiul uscat
Iti va coase Rusalca beteala
Ochi iti va pune potcoave
inmuiate-n cerneala.

Spune-i ca esti calator obosit
Departe de dureri omenesti
Scoate-l si pierde caftanul
Coboara cu Rusalca-n povesti.

(…) Satul niciodata nu piere.

 

Podgoria Plaiurile Drancei este una dintre podgoriile cele mai sudice ale tarii iar centrele viticole ale podgoriei sunt situate in judetele Mehedinti si Dolj. Vinurile obtinute in aceasta podgorie sunt vinuri alcoolice, corpolente, bogate in extract si cu un continut ridicat in substante minerale.

Cumpara vinuri premium produse in Podgoria Plaiurile Drancei

 

Dealurile Olteniei IG | Vin de calitate superioara cu indicarea zonei geografice (IG) - se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 10,0% vol.

Cumpara vinuri premium Dealurile Olteniei IG

 

 

Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >

Se crede ca soiul Chardonnay ar fi originar din regiunea viticola franceza Bourgogne. Este foarte posibil ca soiul Chardonnay sa nu fi ajuns in Bourgogne inainte de secolul al XVI-lea, dar un lucru este cert: la mijlocul secolului al XIX-lea, a detronat soiul Aligoté in ceea ce priveste suprafata cultivata aici.

Chardonnay este un soi foarte usor de cultivat, suprafetele ocupate de acesta fiind in continua crestere. In 2010, Chardonnay ocupa o suprafata de 198.793 ha la nivel mondial, fiind pe pozitia a V-a in ierarhia soiurilor cultivate în lume.

Este un soi foarte usor adaptabil care da rezultate foarte bune in aproape toate tarile viti-vinicole. Nu are o aroma dominanta proprie, dar poate capata o gama larga de arome, in functie de regiunea in care este cultivat, soiul si tehnica folosita pentru obtinerea vinului.

Se obtin vinuri albe de inalta calitate, fie ca este cultivat in regiunile calduroase din sudul Australiei, sau in tinuturile britanice, caracterizate prin veri putin prielnice. Chardonnay ocupa suprafete mari in S.U.A. — California, Australia (aici este cel mai plantat soi alb), Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Spania.

In Romania, soiul Chardonnay a fost introdus acum mai bine de 100 de ani, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerică. S-a cultivat multa vreme doar in cadrul podgoriei Murfatlar, dar astazi se extinde in Transilvania, Moldova, Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Banatului, Colinele Dobrogei.

In lume este preferat vinul de Chardonnay sec, cu o aroma caracteristica florala, moale, onctuos, rotund, catifelat si amplu.

La Murfatlar, intr-un regim termic bogat si secetos, Chardonnay poate da vinuri dulci, soiul dovedind aici o inalta capacitate de acumulare a zaharurilor. Vinul se comporta foarte bine prin invechire: tanar, are o culoare galben-verzuie pana la galben-limonie, cand este vechi, capata o culoare galben-aurie. Are o aroma fina si complexa, ce aminteste de mirosul fanului sau de floarea de salcam, care se armonizeaza foarte bine cu buchetul pe care-l dobandeste in timp, conferindu-i o nuanta de migdale dulci.

 

Despre Sauvignon Blanc, majoritatea autorilor au cazut de acord asupra faptului ca soiul este originar din regiunea viticola franceza Bordeaux, mai exact din podgoria Sauternes. Unii autori considera, insa, ca ar fi originar din podgoriile de pe Valea Loirei. In anul 2009, Sauvignon Blanc era al treilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe din Franta, cu aprox. 26.839 ha. Pe plan international, soiul Sauvignon Blanc detine al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul cu vinuri albe, dupa Chardonnay.

In Romania, a fost introdus dupa invazia filoxerica din ultima parte a secolului al XIX-lea. A intrat in sortimentul mai multor centre viticole, cele mai bune rezultate dandu-le in podgoriile subcarpatice (Dragasani, Stefanesti, Targu Jiu); in podisul Transilvaniei (Aiud, Alba Iulia), in sudul Moldovei si in Dobrogea.

Sauvignon Blanc este un vin sec, mai rar demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat, aroma sa fiind destul de intensa, asemenea iasomiei sau a florilor de vita-de-vie. In mare parte, este consumat in primul sau al doilea an de la roada. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.

In ceea ce priveste armonizarea cu felurile de mancare, vinul de Sauvignon Blanc se potriveste foarte bine cu aperitive (cascaval alb la capac), preparate din peste, scoici si creveti.

 

 

Foto: crama-oprisor.ro

 

Produse inrudite (4)