Vin Alb | Sec | 2019 | Pinot Gris | DOC CMD Murfatlar | Alcool: 12.5 % vol. | Volum: 75 cl | brand Sur Mer | producator Crama Rasova | podgoria Murfatlar | regiunea viticola Colinele Dobrogei | Romania
note de degustare | Atrage prin stilul modern şi prin structura sa aromatică. Un vin delicios, cu o culoare galben-verzui strălucitoare, ce dezvoltă arome din cele mai diverse, de la cele de flori de salcâm, ceai verde, pere şi caise confiate, până la cele de grapefruit şi coajă de lămâie. O notă tonică de migdale amărui este puntea de legătură dintre partea olfactivă şi gustul echilibrat, amplu şi suculent. Relaţia dintre aciditatea citrică, mineralitatea uşor sărată şi tentele fructate conferă vinului o ţinută energică, dar şi consistenţă şi rotunjime gustativă fascinantă. Finalul fructat şi proaspăt readuce în prim planul aromatic notele de mere şi nectarine, cu senzaţii uşor aprinse, condimentate, dar şi atingeri minerale.
asociere culinara | Asociat cu branzeturi de consistenta dura, maturate, aperitive de peste crud, salate vegetale, pui, peste alb, la plita sau cuptor.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat pe baza de carne de peste sau o branza maturata, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramarasova.ro, onvpv.ro
Strugurii ajunsi la maturitate deplina sunt culesi manual, printr-un proces de selectie calitativa a celor mai bune boabe, si sunt depozitati in ladite de maximum 12 kg. Ajunse la crama, boabele sunt aclimatizate, pentru o procesare optima, apoi sunt trecute printr-un desciorchinator Oscillis, procesarea fiind gravitationala. Pentru fermentare, strugurii sunt depusi in tancuri de diferite dimensiuni, pentru a mentine un bun control al boabelor si a pastra aroma strugurilor. Maturarea se realizeaza in stejar predominant frantuzesc, atata vreme cat vinul evolueaza, iar acest proces este controlat zilnic de expertii cramei. Folosind tehnologii avansate si procedee traditionale manuale, se dezvolta un sistem de procesare ideal pentru a crea un vin de inalta calitate.
Cumpara vinuri premium romanesti produse la Crama Rasova
Podgoria Murfatlar se afla in sud-estul Romaniei, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Dobrogea este o zona prielnica pentru cultivarea vitei-de-vie. Chiar daca inainte de invazia filoxerei (1884), nu se vorbea despre viile de la Murfatlar, Medgidia sau Cernavoda, aici au aparut cele mai vechi scrieri despre via si vinul de pe pamantul romanesc. Acestea ii apartin poetului Ovidiu, exilat la Tomis din porunca imparatului Aurelian. Scytia Minor (in prezent Dobrogea) era cunoscuta pentru viile de aici, iar vinul obtinut facea obiectul schimburilor comerciale dintre traci si coloniile grecesti de la malul Marii Negre.
Calitatea deosebita a vinurilor de la Murfatlar se datoreaza, in primul rand, conditiilor de clima si de sol ale regiunii. Murfatlarul beneficiaza de o expunere prelungita la soare, de un regim de precipitatii mai sarac, chiar deficitar si de influenta Marii Negre, care actioneaza ca un regulator termic. Solul arid, cu un suport de calcar, este benefic obtinerii unor vinuri de calitate. Celebritatea podgoriei este data indeosebi de vinurile dulci, obtinute pe cale naturala din struguri cu un continut ridicat de zahar, culesi la supramaturare.
Cumpara vinuri premium romanesti produse in Podgoria Murfatlar