STOC EPUIZAT
Rosu | Sec | Sangiovese | 2011 | Toscana | Montalcino | Rosso di Montalcino * | Villa Al Cortile**| Italia | D.O.C | Alcool: 14 % | 750 ml
note de degustare | De un rosu rubiniu si cu arome, tipice sangiovese, de fructe rosii supra coapte, avem de a face un vin puternic, dar plin de stil si eleganta, de o intensitate tipica sufletului latin.
asociere culinara | Perfect cu antipasti, prosciutto, branzeturi.
temperatura de servire | 18 - 20 grade C
*Daca Toscana este considerata epicentrul vinurilor italiene, vinurile de Montalcino (Brunello si Rosso) marcheaza in timp “cand” si “unde” se intampla aceste lucruri. In panteonul criticilor de vin, Brunello primeste recunoasterea internationala pentru unul din cele mai bune vinuri din lume, nu doar italiene. Strugurii sunt alesi manual la sfarsitul verii, când sunt perfect copti, de obicei în octombrie. Fermentarea are loc în otel inoxidabil pentru 15-20 zile. Farmecul unui vin complex, ca Brunello di Montalcino derivă din perioada de învechire, în care vinul proaspat fermentat se maturizeaza si asimileaza lent, arome si parfumuri de la lemnul butoaielor. Vinul rămâne în stejar timp de cel puţin 2 ani şi apoi încă 6 luni în sticle. Înainte de îmbuteliere, vinul este depozitat într-un mediu de temperatură controlată până la lansarea sa pe piaţa, incepand cu minim 5-lea an după recoltare. Maturarea: 20 luni în butoaie de stejar 25hl; 4 luni in barrique; stocare: 24luni, 6 luni rafinament în sticle
**Villa al Cortile este situata in regiunea Brunello di Montalcino, o zona usor deluroasa ce inconjoara orasul Montalcino. Cu expunere catre SudEst, vita de vie beneficiaza de briza marii ce vine dinspre Maremma-district Grosseto , reducand astfel umiditatea, adaugand prospetime si intensificand aromele. Sangiovese este un strugure sensibil fata de terroir. Tinta companiei a fost sa obtina vinuri puternice, complexe dar fine. Pentru a obtine ceea ce se dorea strugurii trebuiau sa exprime originea locului, terroir-ului. De aceea au fost culesi manual la maturitate deplina. Maturarea si imbutelierea se face la proprietate.