Vin Rosu | Sec | CABERNET SAUVIGNON 100% | 2017 | producator Winero Crama | brand Alira Grand Vin (1) | podgoria Ostrov - Aliman (2) | regiunea viticola Terasele Dunarii | Romania | Terasele Dunarii IG | Alcool: 13,5% vol. | Zahar rezidual: 3,12 g/l | Volum: 75 cl | Oenolog: Mark Dworkin (3)|
note de degustare | Este un Cabernet tipic, in care notele clasice de fructe negre, piper alb si ciocolata amaruie sunt strabatute de atingeri de menta si de arome care inca se vor descoperite. Corpolent, percutant, cu o stuctura de falanga romana, vinul suprinde prin complexitate si potential de invechire.
asociere culinara | Preparate din carne rosie.
temperatura de servire | 18 - 20 grade Celsius
Foto: alira.ro
(1) Termenul „Grand Vin” a aparut pe piata atunci cand marii producatori din Bordeaux au decis ca ar fi corect si frumos din partea lor sa-si atentioneze clientii ca au in fata cel mai bun vin al Chateau-ului.
Gama Alira Grand Vin contine patru vinuri realizate din cei mai buni struguri, de pe cele mai bune parcele, acolo unde via este ingrijita aproape ca un nou-nascut, iar productia la hectar este drastic tinuta sub control. Astfel, strugurii cei mai buni au parte de toata bogatia pe care le-o ofera Dunarea, solul si soarele Dobrogei. Dupa culesul manual si selectia atenta a boabelor din care se vor naste vinurile ALIRA Grand Vin, urmeaza o vinificare de clasa, cu presare fina, cu fermentari atent controlate si cu maturare in cele mai bune baricuri. Cu toate acestea, nu toate vinurile realizate astfel ajung sa poarte denumirea “Grand Vin”, simbolul varfului de calitate, ci numai cele care se califica.
(2) Terroir-ul de la ALIMAN, adica mixul dintre conditiile de clima si sol, a fost cel care a atras atentia actionarilor. Astfel, in 2007 si 2008, ALIMAN a revenit la viata odata cu aparitia vitei de vie pe aceste dealuri odinioara pustii. În acest moment, 80 de hectare sunt plantate cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon si soiul cel mai drag noua de la care avem si cele mai mari asteptari, Feteasca Neagra.La sfarsitul lunii Septembrie 2009, primele 20 de ha aflate pe rod au oferit struguri care au intrunit exigentele privind calitatea ale lui Marc Dworkin. Din aceatia am obtinut primul nostru vin din Romania, numit ALIRA.
(3) Oenologul Marc Dworkin are o bogata experienta acumulata in Bordeaux unde a inceput activitatea la Benjamin et Edmond de Rothschild si a continuat cu Vignobles Bessineau, Château Larmande, Château Bellefont Belcier, dar si in tari cu o mai mica recunoastere pentru producerea vinurilor de calitate, precum Bulgaria, China, Israel.Rezultatele obtinute pana acum arata ca maiestria oenologului duce la obtinerea unor vinuri excelente si in areale viticole din afara Frantei.