Vin Rosu | Sec | Pinot Noir 100% | 2018 | DOC CT Dealu Mare* | Alcool: 13.5 % vol. | Volum: 75 cl | brand Aurelia Visinescu* | gama Anima* | producator Domeniile Sahateni | podgoria Dealu Mare – Sahateni, Naeni, Fintesti | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Aurelia Visinescu* | Editie limitata: 8.437 sticle
note de degustare | Vinul este evoluat, cu miros de cirese coapte, zmeura si note de tabac. Un Pinot Noir maturat in baricuri de stejar. Taninurile maturate si lemnul de stejar bine integrat, fac ca acest vin rosu sa fie ferm dar suplu. Pentru a pastra aromele delicate, interventia tehnologica a fost redusa la minim, de aceea este normal ca vinul sa prezinte usoare depuneri.
asociere culinara | Se serveste acompaniat de carne alba (pui, gaina, curcan etc) sau carne rosie (vita, vitel, porc, miel, oaie, rata, gasca etc), vanat, paste sau branzeturi.
temperatura de servire | 17 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne rosie sau o branza buna, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: aureliavisinescu.com, onvpv.ro
Linia Aurelia Visinescu exprima dorinta autoarei de a da pietei vinuri care sa nu se inscrie intr-un anumit sablon sau trend gustativ: “Sunt vinuri de autor, vinuri pe gustul meu ... Am preferat sa mergem pe un brand personal in locul unuia comercial, din dorinta de a construi un nume si nu o eticheta, o linie care sa scoata in evidenta propriile noastre valori”. Linia este formata din patru game diferite - Nomad, Artisan, Karakter si Anima - fiecare dintre ele avand un simbolism aparte.
Cumpara de aici vinurile premium create de Aurelia Visinescu
Gama Anima este o colectie de vinuri exclusiviste, o colectie privata semnata de Aurelia Visinescu. Ca toate lucrurile bune, se gaseste intr-un lot limitat si este rezultatul celor mai buni struguri din anii exceptionali. “ANIMA exprima idea de “eu” interior, de suflet, si reprezinta toata afectiunea si efortul pe care le-am depus cand am facut aceste vinuri.“
Cumpara de aici vinuri premum ce formeaza gama Anima
Podgoria Dealu Mare, cel mai inchegat masiv viticol din Romania, detine 8 centre viticole reprezentative: Boldesti, Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani, Breaza - Buzau, Merei si Zoresti.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Dealu Mare
Dealu Mare DOC - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate numai in perimetrul viticol al podgoriei Dealu Mare. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 11,0% vol. CT - cules tarziu | reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 220 g/l pentru vinuri albe, minim 213 g/l pentru vinuri rosii).
Gasesti aici vinuri premium cu denumire de origine controlata Dealu Mare DOC CT
Aurelia Visinescu a obtinut numeroase medalii valoroase pentru vinurile sale la concursuri de anvergura, detine propria podgorie in Dealu Mare si vinde vinuri in toata lumea. Este cel mai cunoscut oenolog femeie din Romania, a reinventat Feteasca Neagra si de aceea i se mai spune “Doamna Feteasca Neagra”, a infiintat o companie proprie, Domeniile Sahateni si a creat o linie de vinuri premium care-i poarta numele.
Exista date conform carora Pinot Noir se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.
Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.
In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.
Pinot noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.
In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.
Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.
In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de părere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’
Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.
Surse: aureliavisinescu.com, onvpv.ro, agerpres.ro