Vin petiant* | Roze | Sec | Pinot Noir | 2022 | metoda fermentare Asti | Romania | producator Crama Carastelec* | brand Friza* | podgoria Silvaniei | regiunea viticola Dealurile Crisanei si Maramuresului | Alcool: 12,0 % vol. | Zahar: 7.7 g/l | Aciditate: 7 g/l | Volum: 75 cl
note de degustare | Culoarea somonului si mirosul profund de zmeura si capsuni sunt specifice soiului Pinot Noir, iar aparitia bulelor mici, catifelate si persistente amplifica senzatia de prospetime si naturalete. Gustul de fructe rosii de vara, cum ar fi zmeura si capsunile, aciditatea distinsa si postgustul amarui de grapefruit se potriveste cu caracterul vinului petiant.
asociere culinara | Potrivit cu preparate din peste si fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, melci, calamari, sepii, caracatite), sushi, salate, branza proaspata.
temperatura de servire | 6 - 8 grade Celsius.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin frizzante premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza proaspata, un platou cu sushi sau cu fructe de mare, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: carastelecwinery.com, onvpv.ro
Vinul petiant (petillant in franceza, frizzante la italieni, perlwein la nemti) este un vin cu o efervescenta scazuta si cu o perlatie usoara. Efervescenta sa este sub nivelul altor spumante, dar suficienta pentru a scoate in evidenta fructuozitatea si prospetimea vinului. Aceste vinuri se pot consuma in orice perioada a anului, sunt racoritoare, se consuma tinere, frapate si sunt ideale cu fructe de mare sau cu deserturi.
Vinul petiant se obtine printr-o singura fermentatie (vinurile spumante vinificate prin metoda traditionala Champagne sau metoda Charmat supun vinul la 2 etape de fermentare); fermentatia este oprita inainte ca ea sa se termine iar efervescenta vinului rezulta prin saturarea bioxidului de carbon 100% endogen, deci nu se adauga CO2. Vinul efervescent este produs si maturat in rezervoare sub presiune. El se imbuteliaza mai departe tot sub presiune. Astfel se pot obtine vinuri cu o perlatie usoara (intre 1 - 2,5 bar presiune) foarte aromate si proaspete, cu un rest de zahar placut si continut redus de alcool.
Crama Carastelec este prima investitie din Romania gandita sa produca preponderent spumante si vinuri efervescente, momentan avand in portofoliu 2 tipuri de vinuri petiante si o gama de vinuri linistite monovarietale respectiv vinuri maturate in butoaie de sejar. Spumantele vor fi obtinute numai prin metoda traditionala, Champenoise, adica cu a doua fermentatie in sticla.
Friza este un brand dedicat vinurilor petiante; numele vine de la frizzante (carbogazos) din limba italiana. Zona Carastelec, marcata de masivul muntos Magura Simleului, se remarca printr-un sol deosebit, ce da nastere unor vinuri cu o personalitate si tipicitate aparte; vinurile sunt elegante, pline de finete si rafinament, cu o prospetime si fructuozitate specifice soiurilor cultivate aici.
Surse: carastelecwinery.com, onvpv.ro