Vin Alb | Sec | Sauvignon Blanc | 2022 | 13.0% | 75 cl | DOC Lechinta Jelna* | Aciditate 7.6 g/L | Zahar Rezidual 2.8 g/L | producator Crama Jelna | podgoria Lechinta | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog Darius Pripon | Editie limitata 9.300 sticle
note de degustare | Proaspat si elegant cucereste prin note intense de fructul pasiunii si pipi-du-chat. Culoarea este verzuie si stralucitoare. Olfactiv abunda in arome generoase de ardei - gras, iarba proaspat cosita si lamaie. Gustativ vinul este unul complex, cu o corp sprinten, o aciditate bine conturata, la care se adauga aromele tipice ale unui Sauvignon Blanc.
asociere culinara | Preparate cu peste, fructe de mare, carne alba, branza de capra sau mancaruri vegetariene
temperatura de servire | 14 - 16 grade Celsius.
Surse: jelnatransilvania.ro
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Crama Jelna din judetul Bistrita-Nasaud se intinde pe 26 de hectare, aici fiind cultivate soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel sau Pinot Noir.
"Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin", explică Ovidiu Moldovan.
"In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru."
"Eu intotdeauna vinific ascultand cu atentie vocea terroir-ului. Daca timpul si viata mi-au oferit sansa de a vinifica in mai multe zone din Romania (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum si din lume (Franta, Noua Zeelanda), de a studia in Romania, Spania si Italia…pot sa va spun ca toata aceasta experienta binecuvantata nu a facut altceva decat sa ma smereasca in fata perfectiunii naturii, a jocului vietii din vita-de-vie si a ingineriei naturale ce alchimizeaza strugurele in vin. Astfel in vinurile noastre, veti putea regasi tipicitatea clara de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate si aromate, precum si multe suprize venind din partea unei vinificari pro-active, si anume vinuri create cu drojdii salbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentatie secventiala, unele lasate la macerat in pielita, altele in presa, altele fara maceratie. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o reteta clasica si nici nu vom urma vreuna, mereu si mereu vom incerca sa surprindem cu ochiul nostru uman, perfectiunea pe care ne-o daruieste natura." - Darius PRIPON, Oenolog Crama Jelna
Surse: jelnatransilvania.ro