Alb | Brut | Champenoise - metoda traditionala | Cava* | Spania | DO Catalonia | Alcool: 11.5 %/ vol. | Volum: 75cl |
note de degustare | Culoare pai pal revigorată de bule fine cu buchet de citrice cu note de brioche. Fermecător și rotund în gură, cu o structură răcoritoare, echilibrată. Finisaj viu, care pune în evidență bulele sale fine.
note
*Cava este un vin spumant spaniol cu denumire de origine (DO) de cele mai multe ori este produs în Catalonia. Numai vinurile produse în metoda tradițională Champenoise pot fi etichetate Cavas.
sursa: wine.com
Spania are 17 regiuni autonome si 70 de zone de calitate. Tara se imparte in trei: nord-vestul, care include zona de coasta, Galicia si partea muntoasa din interiorul tarii, din Castilla y Leon; nord-estul, cu La Rioja, Aragon, Navarra si Catalonia; si centrul si sudul, unde se afla Castilla - La Mancha, Valencia, Andaluzia si Insulele Canare.
Spania este a 2-a tara producatoare de vin din vestul Europei ca vechime, dar, dupa 3.000 de ani, vinurile ei sunt printre cele mai moderne de pe continent. Spania si-a reorganizat podgoriile si tehnica si are astazi o viticultura dinamica si diversa. Majoritatea vinurilor fine al Spaniei provin din jumatatea de nord a tarii, unde tinutul muntos ofera locuri racoroase pentru podgorii, chiar si in timpul celor mai toride veri. Cele mai importante zone sunt sunt situate pe malurile a 2 mari rauri ale Spaniei: Ebro si Duero. Duero curge spre vest printre regiunile viticole din Catilla y Leon, dintre care cea mai cunoscuta e Ribera del Duero; Ebro curge spre sud-est, printre renumitele regiuni La Rioja si Navarra, spre Aragon si Catalonia.
Vinuri DO | Denominacion de Origen | Echivalentul francez este Appelation d'origine Controle (AOC). Cuprinde vinurile dintr-o regiune desemnata in conformitate cu reglementarile locale. Vinurile DO pot varia in calitate, insa trebuie sa ofere un stil corespunzator regiunii lor.
Surse: grupopesquera.com, Vinurile Lumii - Editura pentru toti