Vin Rosu | Sec | Pinot Noir 100% | 2022 | IG Dealurile Munteniei* | Alcool: 13,0% vol. | Volum: 75 cl | brand Aurelia Visinescu* | gama Nomad* | producator Domeniile Sahateni | podgoria Dealu Mare* - Sahateni | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Aurelia Visinescu*
note de degustare | Un vin fin, delicat, cu miros de zmeura si ciocolata amaruie, de consistenta medie cu taninuri maturate si nuante vanilice. Invechit in butoaie din stejar romanesc timp de 12 luni.
asociere culinara | Se poate servi cu carne de pasare, paste Bolognese, mancare marocana si libaneza, branza brie sau Camembert.
temperatura de servire | Se serveste la 16 - 18 grade Celsius.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura niste paste artizanale sau o branza maturata, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Sursa: aureliavisinescu.com, onvpv.ro
Linia Aurelia Visinescu exprima dorinta autoarei de a da pietei vinuri care sa nu se inscrie intr-un anumit sablon sau trend gustativ: “Sunt vinuri de autor, vinuri pe gustul meu ... Am preferat sa mergem pe un brand personal in locul unuia comercial, din dorinta de a construi un nume si nu o eticheta, o linie care sa scoata in evidenta propriile noastre valori". Linia este formata din patru game diferite - Nomad, Artisan, Karakter si Anima - fiecare dintre ele avand un simbolism aparte.
Cumpara de aici vinurile premium create de Aurelia Visinescu
Nomad este o gama formata din vinuri usor de inteles atat de catre consumatorul roman, cat si de consumatorii de oriunde. Nomad este vinul pe care Aurelia Visinescu l-a purtat in gand la intoarcerea din calatoria ei in podgoriile Lumii Noi. "Nomad este linia adresata celor care doresc sa experimenteze o calatorie in lumea vinului, celor ce adora libertatea, alternativa, diversitatea."
Cumpara de aici vinurile premium ce formeaza gama Nomad
Podgoria Dealu Mare, cel mai inchegat masiv viticol din Romania, detine 8 centre viticole reprezentative: Boldesti, Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani, Breaza - Buzau, Merei si Zoresti.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Dealu Mare
Dealurile Munteniei IG | Vin de calitate superioara cu indicarea zonei geografice - se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 9,0% vol. si maxim 15,0% vol.
Cumpara de aici vinuri cu indicarea zonei geografice - Dealurile Munteniei IG
Aurelia Visinescu a obtinut numeroase medalii valoroase pentru vinurile sale la concursuri de anvergura, detine propria podgorie in Dealu Mare si vinde vinuri in toata lumea. Este cel mai cunoscut oenolog femeie din Romania, a reinventat Feteasca Neagra si de aceea i se mai spune “Doamna Fet\leasca Neagra”, a infiintat o companie proprie Domeniile Sahateni si a creat o linie de vinuri premium care-i poarta numele.
Exista date conform carora Pinot Noir se cultiva in Bourgogne inca din secolul al IV-lea i.Hr., dar nu este cunoscuta cu exactitate originea sa. Soiul, apare mentionat pentru prima data in secolul al XIII-lea, sub vechiul sinonim Morillon. Sub denumirea de Pinot e mentionat in 1375, de catre Filip al II-lea, Duce de Burgundia. In 1395, acesta a emis un decret prin care a scos soiul Gamay din regiune, facand astfel loc pentru Pinot Noir. O alta opinie, enuntata de prof. dr. Liliana Rotaru, ar fi ca soiul este cultivat de pe vremea galilor, fiind descris prima oara in anul 1394, sub numele Pynoz.
Pinot Noir ajunge la maturare deplina relativ devreme, prin urmare nu este indicat pentru regiunile foarte calduroase, unde nu ar avea timp sa dezvolte toate aromele. In regiunile racoroase, poate fi afectat de ploile de toamna, care distrug bobul cu pielita subtire, ceea ce duce la obtinerea unui vin de calitate inferioara. De aceea, timp de cateva decenii, parerea generala era ca nu se poate obtine un vin bun de Pinot Noir decat in Bourgogne. Anii '90 au adus o schimbare majora de perspectiva, Pinot Noir facandu-si loc si in tarile din Lumea noua: SUA – California, Canada, regiunile mai racoroase din Chile si din Australia, regiunile racoroase de coasta ale Africii de Sud, Noua Zeelanda.
In Europa, Pinot noir se cultiva in numeroase tari. In Italia - Pinot Nero - este cultivat indeosebi in partea de nord-est. In Germania este cel mai cultivat soi pentru vinuri rosii, bucurandu-se de o larga apreciere, mai ales datorita invechirii in butoaie de stejar. Acelasi lucru este valabil si pentru Elvetia, Austria si regiunea franceza Alsacia. Francezii cultiva Pinot Noir si in afara regiunii viticole Bourgogne, mai ales in Champagne, unde s-a dovedit ideal pentru obtinerea sampaniei, in proportie de 1/3, alaturi de Pinot Meunier (1/3) si de Chardonnay (1/3). Se spune ca Pinot noir da finetea, Pinot Meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei.
Pinot Noir detinea in anul 2010, o suprafata de 86.662 ha la nivel mondial, ocupand locul al X-lea in ierarhia soiurilor cultivate in lume.
In Romania, Pinot Noir a fost adus din Franta, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerica, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In urma cu 70-80 de ani, din acest soi se obtineau vinuri foarte bune in podgoriile din Valcea si din Mehedinti. Astazi el se cultiva pe suprafete relativ restranse, indeosebi in podgoria Dealu Mare, la Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura si Tohani, dar si in Banat, Dobrogea. In Moldova si Podisul Transilvaniei, vinurile sunt destinate producerii spumantelor.
Vinul de Pinot Noir nu este un vin usor de recunoscut, neavand o caracteristică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, avand o tărie alcoolică de 12 - 13% vol. si o culoare rubinie nu foarte intensa, notează oenologul Viorel Stoian.
In podgoria Dealu Mare, el concureaza, din punct de vedere calitativ, cu celebrul Cabernet Sauvignon, este de părere prof. dr. Valeriu D. Cotea. Se caracterizeaza printr-o finete si o catifelare specifice soiului, fiind preferat atat ca vin tanar, cat si ca vin vechi, dupa o pastrare in butoaie mici de stejar, capatand astfel un buchet deosebit. ‘Este bine constituit, armonios, cu o aciditate placuta care, la degustare, lasa in urma o placuta savoare.’
Ca vin sec, Pinot Noir se armonizeaza foarte bine, datorita finetii sale, cu friptura de pasare sau cu platoul de branzeturi frantuzesti de la sfarsitul mesei. Radu Anton Roman il recomanda alaturi de purcelul la cuptor sau sarmalutele moldovenesti.
Surse: aureliavisinescu.com, onvpv.ro, agerpres.ro