Vin Rosu | Sec | Novac 100% | 2019 | IG Dealurile Olteniei* | Alcool: 14 % vol. | Volum: 75 cl | brand Prince Stirbey* | producator Agricola Stirbey* | podgoria Dragasani – via Bibescu* si via Foisor* | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Oenolog: Oliver Bauer* (GER)
note de degustare | Parintii genetici ai acestui soi sunt Negru Vartos din Sudul Romaniei si Saperavi din Georgia – leaga 2 dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa intr-un soi unic - Novac - nascut in podgoria Dragasani. Pretentios la lucrarile in vie la fel ca si la vinificatie, din acesti struguri iese un vin care nu se subordoneaza “mainstream”-ului vinurilor din toata lumea – nu e un concentrat tare si insistent, ci un vin elegant cu note fine, cu multa adancime si complexitate. Invechit minim un an in butoaie de 400 de litri, dar fara utilizarea butoaielor noi, structura taninilor ramane discreta in spate si lasa aromele multiple ale soiului sa joace in gura. Aciditatea proaspata da vinului un potential ridicat de invechire pe durata anilor, pentru a impresiona atunci cu nuante calde si rotunde de maturitate.
asociere culinara | Ideal pentru preparatele de carne din bucataria romaneasca, asociindu-se de minune cu felul in care gatim acasa carnea - de la friptura de porc si pana la vanat, branzeturi romanesti traditionale.
temperatura de servire | 18 - 20 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne de vanat sau o branza, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Sursa: stirbey.com, vinul.ro, agerpres.ro
Inca din sec. al XVIII-lea, familia princiara Stirbey detinea domenii viticole in Podgoria Dragasani din sudul Romaniei. Baroneasa Ileana Kripp-Costinescu, descendenta Printului Barbu Stirbey e actuala proprietara a domeniului. In anul 2001, ea a preluat acest domeniu de 30 ha teren, a renovat viile si a modernizat crama. Au fost replantate 8 ha de vie, din care 4 ha cu Cabernet Sauvignon, Novac si Negru de Dragasani, 2 ha cu Merlot si 2 ha cu Sauvignon Blanc. Restul suprafetelor sunt plantate cu soiurile autohtone: Cramposie Selectionata, Feteasca Regala si Tamaioasa Romaneasca. Crama a fost conceputa de Printul Barbu Alexandru Stirbey prin anii 1920, pentru a prelucra strugurii de pe o suprafata de aprox. 20 ha de vie, aprox. 70 - 80.000 litri de vin pe an. In 2003 aceasta a fost modernizata conform criteriilor actuale de vinificatie, dar a pastrat aceeasi productia anuala.
Cumpara de aici vinurile premium create de Agricola Stirbey
Vinurile Prince Stirbey sunt vinuri de calitate inalta si se produc pe acest domeniu de peste 300 de ani, cu respectarea unor principii vechi, transmise din generatie in generatie. Se promoveaza soiurile traditionale, evoluate si adaptate de-a lungul anilor la conditiile pedo-climatice ale acestei podgorii. Acestea sunt vinificate separat si se produc numai vinuri din soiuri pure, necupajate, pentru a scoate la iveala caracterul fiecarui soi in parte. Butucii in vie se ingrijesc manual si se reduc tratamentele chimice la minimul necesar. In vinificatie se urmareste procesul natural de fermentare si de maturizare si nu se forteaza procesul prin interventii tehnice.
Cumpara de aici vinurile premium care fac parte din gama Prince Stirbey
Via Bibescu inseamna 4 hectare, pe versantul estic al Dealului Olt, cu expunerea de la est la sud, cu panta de 15-20 %. Solul de lut la suprafata, interrupt uneori de straturi de nisip care au functia de panza freatica, si argila la adancime. Cabernet Sauvignon se dezvolta bine pe expunerea sudica insorita pana tarziu in toamna, iar Novac si Negru de Dragasani pastreaza prospetime pe expunerea estica.
Via Foisor inseamna 4 hectare, pe un deal orientat spre sud si vest, sol lutuos bine strucuturat, nu prea compact, foarte favorabil pentru formarea optima a sistemului radicular al butucilor. Astfel strugurii sunt bine hraniti, de gust si culoare intense care se regasesc si in vinul din aceasta parcela.
Dealurile Olteniei IG | Vin de calitate superioara, cu indicarea zonei geografice (IG), care se obtine din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul consacrat acestei destinatii, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini “Dealurile Olteniei IG”. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minimum 10,0% vol.
Cumpara de aici vinuri premium Dealurile Olteniei IG
Oliver Bauer a venit pentru prima data in Romania in 2003, cand s-a alaturat proiectului Cramei Agricola Stirbey in calitate de consultant. In 2003 la Crama Stirbey s-a obtinut o recolta excelenta. Bauer a fost impresionat de Cramposie si Novac si a venit definitiv in Romania din 2004. Inca considera recolta din 2003 cea mai buna de cand a ajuns el in Romania. La Dragasani a ajuns sa cunoasca, sa vinifice si sa inteleaga soiurile romanesti: Cramposie, Tamaioasa Romanesca, Novac, Negru de Dragasani.
Pentru Oliver Bauer, soiurile romanesti sunt esentiale, iar motivele sunt simple – oricat de bine s-ar adapta un soi importat, el va ramane un soi adaptat. „Nu poti egala ceea ce a facut natura in mii de ani. Daca aici creste Cramposie de doua mii, de trei mii de ani, acest soi exista si creste in acest loc pentru ca aici se potriveste cel mai bine. S-a dezvoltat in aceste conditii, a crescut in ele, a trait in ele, asa ceva nu se poate imita“, explica oenologul. Locul pe care se afla Domeniul Stirbey e fabulos, aproape de un cot larg al Oltului, unde apa curge atat de linistit incat da impresia de delta. Oamenii sunt la fel, fabulosi. Si incearca sa faca vinuri bune. Deci, vesti bune, pentru Dragasani si pentru toata lumea vinului. Cine stie? Poate va avea destinul Dealului Mare si vom trai sa vedem si aici doua duzini de producatori facand cinste locului.
Oliver Bauer a vazut potentialul viticulturii romanesti, mai ales prin punerea in valoare a soiurilor cultivate de sute, chiar mii de ani in Romania si a decis sa inceapa si propria afacere. A achizitionat impreuna cu sotia lui, in 2007 o parcela pe culmea dealului, cu o vie veche, care nici macar nu a mai putut fi salvata. In 2011, Oliver deja incepuse sa schiteze o casa cu crama la subsol, cu multe ferestre spre Olt si cu sobe la interior. In 2012 aparea si Crama Bauer, o particica din sufletul celor doi. Ca si vinurile care ies de acolo, vinuri frumoase, vesele, ingrijite pana la ultima picatura. O crama boutique, cu o filosofie in care cei doi cred cu toata fiinta lor: „Creativitate Naturală”.
Cumpara de aici vinurile premium create de Oliver Bauer
Despre istoria familiei Stirbey >
Familia princiara Stirbey a contribuit la dezvoltarea politica si economica a tarii timp de mai multe generatii. E de origine din Valahia si apare pentru prima oara in documente in sec. XV.
Domnitorul Barbu Stirbey preia domnia in Tara Romaneasca dupa revolutia din 1848, intr-o perioada dificila. Incearca sa aiba relatii politice echidistante cu Imperiul Otoman, Imperiul Austro-Ungar si Rusia, pregatind astfel crearea unui stat independent. Sub domnia sa petrecuta intre anii 1849 -1856, Tara Romaneasca se transforma dintr-un stat feudal bazat pe agricultura intr-un stat organizat dupa criteriile iluminismului, in care apar primele intreprinderi industriale, se contureaza un sistem scolar modern si o retea dezvoltata de drumuri si de comunicatie.
Printul Barbu Alexandru Stirbey (1873 - 1946), nepotul domnitorului, va fi una din cele mai importante personalitati ale Romaniei in prima jumatate a sec. XX. A fost consilierul principal al regilor Carol I si Ferdinand, administrator al Domeniilor Coroanei si presedinte al mai multor intreprinderi industriale si bancare. Printul a ridicat nivelul economic al propriilor mosii prin investitii in prelucrarea produselor agricole. La Buftea a infiintat prima fabrica de conserve din tara. In pivnita imensa aflata sub Palatul Stirbey din Bucuresti se invecheau vinurile produse pe domeniile familiei, situate in Moldova si Valahia, inainte sa fie distribuite in tara si in toata Europa. La inceputul sec. al XX-lea, dupa distrugerea viilor de filoxera, Printul Barbu Stirbey era proprietarul celei mai mari pepiniere din tara, cu ponderea principala pe altoirea soiurilor autohtone, amenintate de raspandirea soiurilor internationale din strainatate.
In 1946, Printesa Maria Stirbey mostenea de la tatal ei domeniile viticole din Dragasani. In 1949, dupa nationalizare, acestea erau preluate de IAS Dragasani. In 2001 viile si crama au fost restituite nepoatei Printului Stirbey, Baroana Ileana Kripp. Aceasta impreuna cu sotul ei, a preluat domeniul, a renovat viile si a redotat crama cu tehnologie moderna.
Sursa: stirbey.com, vinul.ro, agerpres.ro