Scotch whisky / Islay Single Malt | Volum: 70 cl / Alcool: 54.2 %
Pronunţat „Oog-a-dal”, numele sortimentului este inspirat de locul de unde este extrasă apa încărcată cu turbă folosită pentru a crea sortimentele Ardbeg. Ardbeg Uigeadail combină notele tradiţionale de fum cu arome bogate de fructe împrumutate din butoaiele de sherry. Single malt-ul nu este filtrat la rece, motiv pentru care îşi păstrează intacte bogăţia şi intensitatea aromelor, conturând un caracter amplu şi profund. Sortimentul beneficiază de un profil aromatic amplu şi complex, care împleteşte în mod absolut remarcabil arome dulci, note condimentate şi accente bogate de fum.
Notele degustării:
Miros: Note bogate de condimente specifice sezonului rece, violete de Parma, zahăr brun, ace de pin, nuci, fum şi accente marine.
Gust: Un buchet nuanţat, dominat de arome de fructe, caramel sărat şi fum, învăluite în accente de scorţişoară, nucşoară şi piper negru.
Finish: Lung, cu aromă puternică de fum.
Culoare: Ambră, cu tonuri de cupru.
NOTE:
Mulți experți spun că single malt-urile Ardbeg sunt printre cele mai complexe din lume, cu zeci de arome întretăindu-se în fiecare picătură. Cu siguranță însă Ardbeg produce cele mai “peated” (“turboase”) whisky-uri de pe Pământ. Asta înseamnă că au o foarte puternică aromă de fum, dată cu uscarea maltului verde cu multă turbă. Gradul de afumare (peatiness) e reflectat de conținutul de fenoli. Un whisky “afumat” normal are o concentrație de fenoli de 12-24 părți per milion, pe când cel mai “înfumurat” single malt Ardbeg, faimosul Supernova, se laudă cu 100 de părți per milion.