Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Apogeum Feteasca Neagra 2013 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Apogeum Feteasca Neagra 2013 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Culoare: rosu
Gust: sec
Soi Romanesc: Feteasca Neagra
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Dealu Mare
Brand: Apogeum | Domeniile Tohani
Regiune viticola: Dealurile Munteniei si Olteniei - RO
Anul de recolta: 2013
Treapta de calitate: Dealu Mare Tohani DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 13,8
Volum nominal: 75 cl

Producator: Domeniile Viticole TOHANI
Cod produs: vn-toh-004
Disponibilitate: In stoc

Pret:

159,00 LEI
Fara TVA: 133,61 LEI

Info produs

Apogeum Feteasca Neagra 2013 | Domeniile Tohani | Dealu Mare

Vin Rosu | Sec | Feteasca Neagra | 2013 | DOC CMD Dealu Mare Tohani* (productie din vie veche) | Alcool: 13,8% vol. | Volum: 75 cl | brand Apogeum* | producator Domeniile Viticole Tohani* | podgoria Dealu Mare* - Tohani | regiunea viticola Dealurile Munteniei si Olteniei | Romania | Vinificatori: Albertus van der Merwe (Africa de Sud), Marin Ion (Romania)

note de degustare | Culoare intensa si adanca, rosu-rubinie. Un nas superb, in care notele de prune se dezvaluie primele, apoi fructele negre supracoapte, notele de gem de mure, condimente: piper alb, chili, cuisoare. Gustativ, un vin echilibrat cu taninuri rotunde si catifelate, cu arome de prune uscate, tabac si tuse de cacao. Vinul este maturat la barrique in al 2-lea an de folosire timp de 12 luni si apoi este invechit in sticla 24 luni.

asociere culinara | Un vin excelent pentru preparate din carne rosie (vita, vitel, porc, oaie, miel, rata, gasca etc), branzeturi maturate si deserturi pe baza de ciocolata amaruie.

temperatura de servire | 15 - 18 grade Celsius.

distinctii Aur - Concours Mondial de Bruxelles 2017

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Dan Micuda, martie 2017, despre Apogeum 2013 | Soi aflat (inca?) in cautarea unei identitati proprii, in panoplia de stiluri abordate de catre Fetestile Negre autohtone, viziunea celor de la Tohani ocupa partea caracterizata de concentrare si opulenta duse la extrem. Ca stil este cumva cea mai bine adaptata gusturilor publicului aspirational autohton: mult fruct copt invelit competent de o structura de tanini frumos polisati, care nu agreseaza ci mai degraba complimenteaza, plus o aciditate care nu o lasa sa para chiar un Shiraz de Barossa. Descriptorii olfactivi si gustativi abunda, sunt numerosi si usor de identificat, chiar si de catre cei mai profani iubitori ai vinului. De la fructul copt in diferite declinari, la pleiada de condimente ce insotesc cremozitatea gustului, avem in fata o Feteasca Neagra complexa, in maniera all-inclusive. Este acel stil usor bombastic, direct, extrovertit, ca o declaratie de putere a unui “muscle car” californian. De remarcat si evolutia fata de versiunile anterioare, care desi se inscriu in aceeasi filozofie, sunt depasite de generatia 2013 mai ales sub aspectul structurii construite in spatele fructului. Pentru mine este o evolutie a unui stil devenit deja emblematic pentru Apogeum si care tinde spre slefuirea unei variante moderne, “internationale”, usor de prezentat atat pietei interne cat si celei internationale.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne rosie, o branza maturata sau o ciocolata amaruie, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Surse: domeniiletohani.ro, onvpv.ro, agerpres.ro

Pe locul viilor de pe mosia Printului Nicolae al Romaniei, la 1 ianuarie 1959 lua nastere Intreprinderea Agricola de Stat Tohani si detinea 856 ha. In 1991 se transforma in societate comerciala iar in 2003 lua fiinta Societatea Domeniile Viticole Tohani. Astazi, compania face parte din Grupul Tohani si detine 500 de ha. de vita de vie fiind cel mai mare producator de vinuri din Dealu Mare, cu o cota de 6% din total vinuri imbuteliate din Romania.

Cumpara de aici vinurile de calitate produse de catre Domeniile Viticole Tohani

 

Apogeum, Feteasca Neagra, este un vin rosu super-premium de la Tohani, alaturi de Principele Radu (Merlot) si Valahorum. Vinul, realizat de oenologii cramei Marin Ion si Albertus van der Merwe (Africa de Sud), a reusit sa obtina din partea juriului Concours Mondial de Bruxelles, Medalia de Aur in 2014. Este maturat in barrique-uri, in al 2-lea an de folosire, pentru o perioada de 12 luni si apoi invechit in sticla o perioada de 24 de luni.

Cumpara de aici vinuri premium Feteasca Neagra obtinute in Podgoria Dealu Mare

 

Podgoria Dealu Mare este cel mai inchegat masiv viticol din Romania si detine 8 centre viticole reprezentative, cu urmatoarele subdenumiri de origine (Dealu Mare - Boldesti, Dealu Mare - Valea Calugareasca, Dealu Mare - Urlati, Dealu Mare - Ceptura, Dealu Mare - Tohani, Dealu Mare - Breaza, Dealu Mare - Merei si Dealu Mare - Zoresti).

Cumpara de aici vinuri premium din Podgoria Dealu Mare

Prima atestare a podgoriei Tohani apare in documente la anul 1773. In mijlocul regiunii Dealu Mare, Tohaniul se gaseste pe 7 dealuri orientate spre sud-est. Strugurii primesc astfel soare 14 zile in plus pe an fata de alte zone, ajung mai devreme la maturitate si au la dispoziţie mai mult timp pentru acumulări calitative. Microclimatul mediteranean ofera vitei de vie conditii deosebite de dezvoltare si de aceea vinurile de Tohani au culoare si arome intense, corpolenta si echilibru organoleptic.

Cumpara de aici vinuri premium create la Tohani

 

DOC CMD Dealu Mare Tohani | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Dealu Mare. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor de min. 187 g/l. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol.

Cumpara de aici vinurile premium DOC CMD Dealu Mare Tohani

 

 

Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.

Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.

In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.

Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de  pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.

In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.

 

Surse: domeniiletohani.ro, onvpv.ro, agerpres.ro

 

Produse inrudite (22)