Vin Alb | Sec | Chardonnay | 2023 | DOC CMD Cotesti* | Alcool: 13,0% vol. | Volum: 75 cl | brand Bacanta* | producator Crama Girboiu* | podgoria Cotesti* - Dumbraveni, Dealurile Vrancei | regiunea viticola Dealurile Moldovei | Romania |
note de degustare | Un vin elegant cu o aroma complexa si intensa de piersica si fructe exotice, cu tuse de vanilie, unt si caramel. Echilibrat de o aciditate ridicata. Incanta printr-un post gust foarte lung.
asociere culinara | Se potriveste cu: salate amarui (rucola), peste simplu sau afumat, fructe de mare (scoici, homari, crabi, creveti cu lamaie), caviar, mancaruri de pui cu sosuri, sunca, branzeturi gen Feta, chiar si cu unele deserturi (nu foarte dulci).
temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un platou cu fructe de mare sau o branza, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramagirboiu.ro, onvpv.ro
Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine o suprafata mare, de aproximativ 200 de hectare in comuna Cotesti, o zona cu o vasta traditie in viticultura. Patrimoniul viticol al cramei este format din vite de vie autohtone (Sarba, Plavaie, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra) si internationale (Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Muscat Ottonel, Merlot, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).
Cumpara vinurile premium romanesti produse de Crama Girboiu
Bacanta | In vechea Roma, bacantele erau companioanele lui Bachus si preotesele care oficiau in templele inchinate zeului vinului. Crama Girboiu impreuna cu George Moisescu a lansat, special pentru Horeca si magazinele de specialitate, gama de vinuri Bacanta. Acestea sunt vinuri exceptionale, fermentate si vinificate in inox, la temperatura controlata, iar mai apoi invechite in baricuri noi franceze.
Cumpara vinurile premium romanesti care fac parte din colectia Bacanta
Podgoria Cotesti (localitati in jud. Vrancea si in jud. Buzau) este caracterizata prin conditii climatice deosebit de favorabile si un sol bogat in minerale – unic in partea de sud-est a Romaniei. Podgoria Cotesti este amplasata pe sectorul sudic al piemontului vrancean din estul Carpatilor si Subcarpatilor, in continuarea Podgoriilor Panciu si Odobesti de la nord, impreuna cu care formeaza cunoscutele Podgorii Vrancene sau Putnene. Podgoria este amplasata intre Valea Milcovului si Valea Ramnei.
Cumpara vinurile premium romanesti produse in podgoria Cotesti
DOC Cotesti - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se obtine numai in perimetrul podgoriei Cotesti, din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Cotesti. Taria alcoolica dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 9,0% vol. si max. 15% vol. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor.
Cumpara vinuri premium Cotesti DOC | Cotesti DOC CMD | IG Dealurile Vrancei
Se crede ca soiul Chardonnay ar fi originar din regiunea viticola franceza Bourgogne. Este foarte posibil ca soiul Chardonnay sa nu fi ajuns in Bourgogne inainte de secolul al XVI-lea, dar un lucru este cert: la mijlocul secolului al XIX-lea, a detronat soiul Aligoté in ceea ce priveste suprafata cultivata aici.
Chardonnay este un soi foarte usor de cultivat, suprafetele ocupate de acesta fiind in continua crestere. In 2010, Chardonnay ocupa o suprafata de 198.793 ha la nivel mondial, fiind pe pozitia a V-a in ierarhia soiurilor cultivate în lume.
Este un soi foarte usor adaptabil care da rezultate foarte bune in aproape toate tarile viti-vinicole. Nu are o aroma dominanta proprie, dar poate capata o gama larga de arome, in functie de regiunea in care este cultivat, soiul si tehnica folosita pentru obtinerea vinului.
Se obtin vinuri albe de inalta calitate, fie ca este cultivat in regiunile calduroase din sudul Australiei, sau in tinuturile britanice, caracterizate prin veri putin prielnice. Chardonnay ocupa suprafete mari in S.U.A. — California, Australia (aici este cel mai plantat soi alb), Italia, Chile, Africa de Sud, Argentina, Spania.
In Romania, soiul Chardonnay a fost introdus acum mai bine de 100 de ani, odata cu refacerea viilor distruse de invazia filoxerică. S-a cultivat multa vreme doar in cadrul podgoriei Murfatlar, dar astazi se extinde in Transilvania, Moldova, Dealurile Munteniei si Olteniei, Dealurile Banatului, Colinele Dobrogei.
In lume este preferat vinul de Chardonnay sec, cu o aroma caracteristica florala, moale, onctuos, rotund, catifelat si amplu.
La Murfatlar, intr-un regim termic bogat si secetos, Chardonnay poate da vinuri dulci, soiul dovedind aici o inalta capacitate de acumulare a zaharurilor. Vinul se comporta foarte bine prin invechire: tanar, are o culoare galben-verzuie pana la galben-limonie, cand este vechi, capata o culoare galben-aurie. Are o aroma fina si complexa, ce aminteste de mirosul fanului sau de floarea de salcam, care se armonizeaza foarte bine cu buchetul pe care-l dobandeste in timp, conferindu-i o nuanta de migdale dulci.
Surse: cramagirboiu.ro, onvpv.ro