Vin Rosu | Sec | Cupaj din Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra | 2015 | DOC CMD Sarica Niculitel* | Alcool: 13,5% vol. | Volum: 75 cl | brand Caii de la Letea* | producator Via Viticola Sarica Niculitel* | podgoria Sarica Niculitel* | regiunea viticola Colinele Dobrogei | Romania | Oenolog: Marian Andries (RO)
note de degustare | Acest cupaj din Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra imbina armonios aromele de cirese amare, afine si prune uscate cu cele provenite de la contactul cu stejarul romanesc.
asociere culinara | Se asocieaza perfect cu carnea de vanat, preparatele traditionale romanesti, carne alba (pui, gaina, curcan etc) sau carne rosie (vita, vitel, porc, miel, oaie, rata, gasca etc) la gratar, branzeturi.
temperatura de servire | 17 - 19 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPenet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza sau un preparat din carne de vanat, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: viaviticola.ro, onvpv.ro
Via Viticola Sarica Niculitel are in exploatare o suprafata de vita de vie pentru struguri de vin de 383 ha. proprii, 95% din acestea fiind replantate incepand cu anul 2007. Soiurile cultivate sunt: Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rhein Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra.
Cumpara vinurile premium produse de Via Viticola Sarica Niculitel
Padurea Letea din Delta Dunarii este singurul loc din Europa unde mai pot fi intalniti in acest moment caii salbatici. Pentru Romania acesti 2.500 de cai liberi sunt o comoara. Pentru oamenii de la Via Viticola Sarica Niculitel vinurile purtand numele Caii de la Letea (apar in editie limitata de 4-5.000 de sticle din fiecare sortiment) reprezinta segmentul ultra-premium al portofoliului companiei. Vinurile sunt realizate printr-o maniera de vinificare mai putin agresiva, accentul punandu-se pe terroir. Vinurile sunt adaptate gusturilor consumatorului modern. Atent selectate din vie pana in crama si mai departe, pana in pivnita unde au fost maturate, aceste vinuri se remarca prin expresivitate, prin aroma unica si prin gustul plin de forta. Sunt vinuri exclusiviste care se adreseaza consumatorilor avizati si sunt disponibile doar in magazine specializate si in localuri HoReCa atent selectionate.
Cumpara vinurile premium din gama 'Caii de la Letea'
Sarica Niculitel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, aproape orice descoperire arheologica avand inscriptionat sau sculptat pe ea motivul vitei de vie. Se presupune ca Istoria podgoriei incepe in vremea coloniilor grecesti de la malul Euxinului, aprox. in secolul al VIII-lea inainte de Christos, atunci cand grecii aduceau aici si plantau primii butuci de vie. Podgoria actuala, dezvoltata de calugarii care au ctitorit Manastirea Cocos si care era deja punct de oprire al negustorilor genovezi si greci din Evul Mediu, exista inca de dinainte de cucerirea romana. Ea este formata din 3 centre viticole: Macin la vest, Tulcea in partea estica si Niculitel la mijloc.
Cumpara vinuri premium din podgoria Sarica Niculitel
DOC CMD Sara Niculitel | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Sara Niculitel. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor, care trebuie sa fie de min. 187 g/l. Taria alcoolica naturala si dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol.
Cumpara vinuri premium DOC CMD Sarica Niculitel
Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >
Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal cand vine vorba de imbunatatirea calitatilor prin imbatranire. In timp aroma sa distincta de stafida neagra poate dezvolta un buchet cu nuante de cedru, violete, piele sau tabac si aroma puternica de tanin se va inmuia astfel considerabil.
Este soiul cu cea mai larga raspandire in randul celor 5 varietati dominante din districtele Medoc si Graves ale regiunii franceze Bordeaux, precum si cel mai de succes vin rosu produs in California. In Romania se cultiva indeosebi in podgoriile Dealu Mare, Odobesti, Minis - Maderat, Murfatlar, iar in Republica Moldova la Purcari.
Considerat mult timp ca fiind un soi antic, studiile genetice recent realizate in California au aratat faptul ca acest soi este de fapt un urmas hibrid al soiurilor Sauvignon Blanc si Cabernet Franc.
Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.
Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.
In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.
Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.
In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.
Surse: viaviticola.ro, onvpv.ro