Vin Alb | Sec | Sauvignon Blanc | 2019 | DOC CMD Sarica Niculitel* | Alcool: 12,5% vol. | Zahar rezidual: 1.7 g/l | Volum: 75 cl | brand Caii de la Letea* | producator Via Viticola Sarica Niculitel* | podgoria Sarica Niculitel* | regiunea viticola Colinele Dobrogei | Romania | Oenolog: Marian Andries (RO)
note de degustare | Vin alb sec, corpolent, foarte expresiv, cu o aciditate buna, cu arome discrete de grapefruit si de fructul pasiunii.
asociere culinara | Potrivit cu peste, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite), cascaval pane, aperitive.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPenet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se adauga un platou cu peste si fructe de mare, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: viaviticola.ro, onvpv.ro
Via Viticola Sarica Niculitel are in exploatare o suprafata de vita de vie pentru struguri de vin de 383 ha. proprii, 95% din acestea fiind replantate incepand cu anul 2007. Soiurile cultivate sunt: Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rhein Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Feteasca Neagra.
Cumpara vinurile premium produse de Via Viticola Sarica Niculitel
Padurea Letea din Delta Dunarii este singurul loc din Europa unde mai pot fi intalniti in acest moment caii salbatici. Pentru Romania acesti 2.500 de cai liberi sunt o comoara. Pentru oamenii de la Via Viticola Sarica Niculitel vinurile purtand numele Caii de la Letea (apar in editie limitata de 4-5.000 de sticle din fiecare sortiment) reprezinta segmentul ultra-premium al portofoliului companiei. Vinurile sunt realizate printr-o maniera de vinificare mai putin agresiva, accentul punandu-se pe terroir. Vinurile sunt adaptate gusturilor consumatorului modern. Atent selectate din vie pana in crama si mai departe, pana in pivnita unde au fost maturate, aceste vinuri se remarca prin expresivitate, prin aroma unica si prin gustul plin de forta. Sunt vinuri exclusiviste care se adreseaza consumatorilor avizati si sunt disponibile doar in magazine specializate si in localuri HoReCa atent selectionate.
Cumpara vinurile premium din gama 'Caii de la Letea'
Sarica Niculitel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, aproape orice descoperire arheologica avand inscriptionat sau sculptat pe ea motivul vitei de vie. Se presupune ca Istoria podgoriei incepe in vremea coloniilor grecesti de la malul Euxinului, aprox. in secolul al VIII-lea inainte de Christos, atunci cand grecii aduceau aici si plantau primii butuci de vie. Podgoria actuala, dezvoltata de calugarii care au ctitorit Manastirea Cocos si care era deja punct de oprire al negustorilor genovezi si greci din Evul Mediu, exista inca de dinainte de cucerirea romana. Ea este formata din 3 centre viticole: Macin la vest, Tulcea in partea estica si Niculitel la mijloc.
Cumpara vinuri premium din podgoria Sarica Niculitel
DOC CMD Sara Niculitel | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Sara Niculitel. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor, care trebuie sa fie de min. 187 g/l. Taria alcoolica naturala si dobandita a vinului trebuie sa fie de min. 11% vol.
Cumpara vinuri DOC CMD Sarica Niculitel
Despre Sauvignon Blanc, majoritatea autorilor au cazut de acord asupra faptului ca soiul este originar din regiunea viticola franceza Bordeaux, mai exact din podgoria Sauternes. Unii autori considera, insa, ca ar fi originar din podgoriile de pe Valea Loirei. In anul 2009, Sauvignon Blanc era al treilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe din Franta, cu aprox. 26.839 ha. Pe plan international, soiul Sauvignon Blanc detine al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul cu vinuri albe, dupa Chardonnay.
In Romania, a fost introdus dupa invazia filoxerica din ultima parte a secolului al XIX-lea. A intrat in sortimentul mai multor centre viticole, cele mai bune rezultate dandu-le in podgoriile subcarpatice (Dragasani, Stefanesti, Targu Jiu); in podisul Transilvaniei (Aiud, Alba Iulia), in sudul Moldovei si in Dobrogea.
Sauvignon Blanc este un vin sec, mai rar demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat, aroma sa fiind destul de intensa, asemenea iasomiei sau a florilor de vita-de-vie. In mare parte, este consumat in primul sau al doilea an de la roada. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.
In ceea ce priveste armonizarea cu felurile de mancare, vinul de Sauvignon Blanc se potriveste foarte bine cu aperitive (cascaval alb la capac), preparate din peste, scoici si creveti.
Surse: viaviticola.ro, onvpv.ro