Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Colocviu la Roma Tamaioasa Romaneasca 2020 | Casa de Vinuri Cotnari | Cotnari

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Colocviu la Roma Tamaioasa Romaneasca 2020 | Casa de Vinuri Cotnari | Cotnari

Culoare: alb
Gust: sec
Soi Romanesc: Tamaioasa Romaneasca
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Cotnari
Brand: Colocviu | Casa Vinuri Cotnari
Regiune viticola: Dealurile Moldovei - RO
Anul de recolta: 2020
Treapta de calitate: Cotnari DOC CT
Tarie alcoolica (% vol.): 13,4
Volum nominal: 75 cl

Producator: Casa de Vinuri COTNARI
Cod produs: vn-cvc-104
Disponibilitate: In Stoc

Pret:

35,00 LEI
Fara TVA: 29,41 LEI

Info produs

Colocviu la Roma Tamaioasa Romaneasca 2020 | Casa de Vinuri Cotnari | Cotnari

Vin Alb | Sec | Tamaioasa Romaneasca | 2020 | DOC CT Cotnari* | Alcool: 13,4% vol. | Zahar Rezidual: 2,9 g/l | Volum: 75 cl | brand Cotnari Domenii | producator Casa de Vinuri Cotnari* | podgoria Cotnari* | regiunea viticola Dealurile Moldovei | Romania

note de degustare | Vinul este extractiv, special, in nota dominanta a Tamaioasei Romanesti. Debuteaza cu un nas exploziv, susţinut de arome de struguri de muscat, catifelati, cu gust predominant caracteristic soiului, ce se intercaleaza cu fructe de mango, pere bine coapte si urme de pepene galben. Este bine sustinut de aciditatea relativ ridicata, un post-gust mediu.

asociere culinara | Ca aperitiv sau cu preparate usoare din peste sau carne alba (gaina, pui, curcan etc); se poate servi si la desert, impreuna cu prajituri fine.

temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius. 

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne alba, peste sau un platou cu prajituri fine, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.

 

Surse: vinuricotnari.ro

Casa de Vinuri Cotnari este singurul producator din Romania care produce vinuri de calitate doar din soiuri autohtone. Aici se exploateaza 100 ha de Feteasca Neagra, 75 ha Busuioaca, 75 ha Tamaioasa Romaneasca, 50 ha Grasa de Cotnari si 50 ha Feteasca Alba. Vinurile premium se obtin din struguri de calitate si de aceea plantatiile de la Cotnari au avut parte de tehnologie de ultima generatie, o densitate mica a plantelor, o distanta mare intre randuri ce permite o circulare eficienta a aerului si efectuarea lucrarilor cu utilaje moderne, astfel incat cantitatea de struguri recoltata pe hectar sa nu depaseasca 6 tone pentru Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba, Busuioaca, respectiv 5 tone pentru Feteasca Neagra, cu o acumulare de minim 230 grame zahar.

Cumpara vinuri premium produse de Casa de Vinuri Cotnari

 

Podgoria Cotnari se plaseaza spre limita nordica a podgoriilor de calitate din tara si chiar din Europa. Administrativ, ea se afla in judetul Iasi si Botosani iar centrele viticole ale podgoriei sunt Cotnari, Harlau, Cucuteni, Targu Frumos (jud. Iasi) si Frumusica (jud. Botosani).

In podgoria Cotnari exista o preocupare foarte veche pentru cultivarea vitei de vie, inca dinainte de epoca geto-dacica. Primul document scris, in care se mentioneaza viile de la Hârlău a fost emis de catre domnitorul Petru Musat, in anul 1384. Numele podgoriei Cotnari si cel al domnitorului Stefan cel Mare sunt strans legate, aici fiind situata resedinta lui preferata. In spatele castelului existau pivnite adanci si boltite. Oamenii cultivau vita de vie iar pentru transportul si pastrarea vinului s-au construit drumuri si poduri care sa faca legatura cu pivnitele castelului; multe dintre acestea mai exista si sunt utilizate si astazi. De numele acestuia sunt legate cateva toponime: Dealu lui Voda, Via Domneasca precum si denumirile unor constructii din piatra: podul, biserica si beciul lui Stefan.

Pentru ridicarea viticulturii la rangul de stiinta, sub domnia lui Despot Voda (1561-1563) s-a infiintat "Schola latina" de la Cotnari. In sec. al XVII-lea, podgoria cunoaste o dezvoltare infloritoare, devenind cunoscuta si peste hotare prin calitatea vinurilor albe produse aici. Primele comentarii despre calitatea vinurilor de Cotnari sunt ale lui Dimitrie Cantemir si apar in „Descriptio Moldaviae”: ”si cel mai bun vin este cel facut la Cotnari, un oras in regiunea Hârlău [...] indraznesc sa gandesc ca este cel mai bun dintre toate vinurile din Europa, poate chiar mai bun decat cel de Tokay”. Din izvoarele vremii, reiese ca in sec. XVIII si XIX podgoria Cotnari a continuat sa-si pastreze celebritatea castigata pana atunci. La expozitiile si concursurile internationale de la Viena (1873), Budapesta (1884), Paris (1889), vinurile de Cotnari au primit numeroase diplome, medalii si alte distinctii.

Calitatea vinurilor de Cotnari este data de soiurile utilizate in producerea acestora; 4 dintre acestea sunt prezente in plantatii cu mult inainte de invazia filoxerei. Podgoria Cotnari este singura din tara in care se produce de mult timp acelasi sortiment traditional alcatuit din cele 4 soiuri: Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Tamaioasa Romaneasca si Francusa. Dupa invazia filoxerei, in anul 1884, cand podgoria a trecut prin momente dificile, tipicitatea de Cotnari nu a fost zdruncinata, gratie faptului ca podgoria a fost refacuta, in principal, numai cu soiurile autohtone din vechiul sortiment.

Vinurile obtinute aici sunt foarte diferite intre ele sub raportul particularitatilor de soi, influentate fiind de caracteristicile plaiului viticol in care au fost produse. Se obtin de obicei vinuri corpolente, de multe ori cu rest de zahar, iar in toamnele lungi si uscate, sub   actiunea mucegaiului nobil, se pot obtine marile vinuri care au adus faima acestei podgorii, cele dulci naturale culese la inobilarea boabelor. Acestea sunt vinuri pretabile la invechire, deseori taria alcoolica depasind pragul de 12% vol.alc., insotite fiind si de zahar rezidual.

Cumpara vinuri premium facute in podgoria Cotnari

 

DOC Cotnari - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC) care se obtine numai in perimetrul podgoriei Cotnari, din struguri recoltati de pe plantatii de vita de vie situate in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini “DOC Cotnari”. Continutul de zahar la recoltare trebuie sa fie de minim 210 g/l. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minim 11% vol. si cea totala de maxim 15% vol. CT – cules tarziu - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor.

Cumpara vinuri premium DOC CT Cotnari

 

Tamaioasa Romaneasca este un soi de tip ''Muscat", adica tamaios. Provenienta lui este necunoscuta. Se pare ca vine din vechea Elada, unde era cunoscut sub numele de ‘Anathelicon moschaton’ si nu are nimic in comun cu soiul Muscat Ottonel, nici in ceea ce priveste vechimea, nici gradul de rudenie.

Vinul obtinut din Tamaioasa era foarte apreciat de catre vechii greci, care-l  transportau in amfore, in porturile Marii Mediterane si-l foloseau ca moneda de schimb. Cu timpul, odata cu extinderea imperiului, trupele romane au inceput sa transporte nu numai vin, ci si butasi din acest soi, care a ajuns sa fie cultivat in multe locuri din jurul Mediteranei.

Primele plantatii au fost infiintate de romani in sudul Galiei, in provincia Narbonnaise (in apropierea orasului Montpellier de astazi), apoi s-a raspandit in jurul Mediteranei, a ajuns in majoritatea tarilor europene si mai tarziu, in SUA, Argentina, Brazilia, Australia, Africa de Sud etc.

La noi, butasii au fost adusi pe Dunare si soiul s-a extins rapid in Dacia. Se pare ca prima data a ajuns in zona actualei podgorii Dragasani, de aici si denumirea de Tamaioasa de Dragasani. Soiul s-a adaptat foarte bine la conditiile de la noi, in prezent cultivandu-se in podgoriile de la Pietroasa, Dragasani, Stefanesti-Arges si in sudul judetului Dolj. Pe suprafete mai restranse apare si in podgoriile din Moldova, unde i se mai spune Busuioaca alba de Moldova. La Cotnari, formeaza, impreuna cu soiurile Grasa, Feteasca alba si Francusa, sortimentul traditional. Soiul este considerat unul autohton, fiind cunoscut la noi dinainte de invazia filoxerei.

Din Tamaioasa romaneasca se prepara vinuri albe aromate de o calitate deosebita, pentru obtinerea carora este necesara culegerea strugurilor la supramaturare. Are nevoie de microclimate cu toamne lungi si insorite, lipsite de precipitatii, care sa permita acumularea lenta a zaharurilor (240-250 g/l) si aromelor in must, supramaturarea strugurilor concomitent cu botritizarea lor. 

Strugurii sunt bogati in aroma, care este data mai ales de alcoolul terpenic (Terpineol) din pielita bobului. De aceea, pentru a extrage aroma, Tamaioasa romaneasca trebuie macerata pe bostina timp de 1-2 zile, timp in care substantele aromate din pielita boabelor trec in must.

Vinurile de Tamaioasa romaneasca sunt dulci sau demidulci, rareori seci, cu o tarie alcoolica de 12 - 12,5% vol. si un continut de zaharuri de peste 40 g/l. Au o culoare care variaza de la galben - auriu la chihlimbariu, in functie de varsta. Aroma specifică a vinului, ce aminteste de florile de camp, se pastreaza la invechirea in sticla pana la 7 - 8 ani, dupa aceasta perioada, intensitatea aromei incepand sa scada. La vinurile mai vechi, aroma sugereaza mirosul fagurelui de albine. Tamaioasa romaneasca, fie ea tanara sau batrana, este un vin ce impresioneaza prin personalitatea puternica, acad. Valeriu D. Cotea numindu-l ‘vinul – capodopera’.

Acad. Gherasim Constantinescu spunea: ‘Tamaioasa romaneasca de Pietroasa este un vin plin de dulceata, cu parfum care se rasfira in unde diafane si cu o aroma  de miere de mai. Ca el nu este altul de onctuos, dulce, licoros, demidulce ori demisec. Vin de desert, ruginiu ca topazul, suav si fin la gust, uneori puternic parfumat, cu o aroma exaltata, amintind parfumul strugurilor in supracoacere si mireasma unui buchet cu flori de tei sau de salcam. Acest vin se pare ca a fost baut de regina ostrogotilor din cupe de aur — care amintesc de ‘Closca cu puii de aur'. A fost si a ramas pana astazi un vin cu nemarginite reflexe, plin de har.'

Vinul dulce si aromat de Tamaioasa romaneasca se asociaza foarte bine cu deserturile, dar poate fi consumat si intre mese sau ca aperitiv, inlocuind bauturi precum Bitter, Campari sau vermuturi. Poate fi servit alaturi de preparate traditionale romanesti - carnati de Plescoi, carnati oltenesti, ghiudem, salam de Sibiu, cascaval afumat, alaturi de preparate din carne alba de pasare, fazan, prepelita. Se potriveste foarte bine cu fructe precum nucile sau migdalele.

Pentru ca este un vin aromat, Tamaioasa romaneasca merge foarte bine cu deserturi precum prajituri, torturi, clatite, papanasi, crema de zahar ars, strudele, placinte, specialitati de inghetata, salata de fructe etc. Pentru astfel de preparate se pot alege vinuri albe dulci, vinuri spumante demiseci si dulci si vinuri aromate. De Pasti, acest vin se armonizeaza foarte bine cu cozonacul si pasca. 

 

Surese: vinuricotnari.ro, onvpv.ro, agerpres,ro, viaviticola.ro, revista-ferma.ro

Produse inrudite (4)