Vin Rosu | Sec | Cupaj: Merlot cu Feteasca Neagra | 2021 | DOC Lechinta* | Alcool: 14 % vol. | Volum: 75 cl | brand Crepuscul* | producator Liliac Winery | podgoria Lechinta* | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Alfred Michael Beck
note de degustare | Culoarea rosie-rubinie se potriveste perfect cu aromele de fructe rosii. Taninurile sunt placute, bine integrate urmate de un post gust lung cu note de prune deshidratate.
asociere culinara | Preparate din carne de vitel, branzeturi si prosciutto.
temperatura de servire | 16 - 18 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza sau un mezel, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: liliac, onvpv.ro, printrevinuri.ro
Vinurile Liliac sunt vinuri de calitate produse in Podisul Transilvaniei, un tinut pe care strainii il asociaza cu ideea de vampiri, cu raul, iar de aici prezenta pasarii (liliacul) pe etichetele vinurilor. Sunt vinuri pozitionate pe segmentul premium destinate atat pietei interne cat si exportului. Vinurile Crepuscul sunt create din cei mai buni struguri de soiuri nobile, cultivate pe Podisul Transilvaniei, in regiunea Batos si Vermes - Lechinta. O regiune cu indelungata traditie in vinificatie, terroir-ul din Batos - Lechinta este destinat sa inspire vinuri extraordinare.
Cumpara de aici vinurile premium care intra in gama Crepuscul
Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.
Cumpara de aici vinuri premium produse in Podgoria Lechinta | vinuri premium produse in Podisul Transilvaniei
DOC Lechinta | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate CMD - cules la maturitate deplina e data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 155 g/l).
Cumpara de aici vinuri DOC CMD Lechinta | vinuri DOC CT Lechinta | vInuri de masa Lechinta
Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.
Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.
In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.
Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.
In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.
Surse: liliac, onvpv.ro, printrevinuri.ro, agerpres.ro