Vin Alb | Sec | Feteasca Alba | 2020 | 12,7% | 75 cl | DOC Lechinta Jelna* | Aciditate: 6,7 g/L | Zahar Rezidual: 2,1 g/L | producator Crama Jelna | podgoria Lechinta | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog Darius Pripon | Editie limitata: 2.100 sticle
note de degustare | O Feteasca Alba fina, de o culoare stralucitoare verzuie. Calma si racoritoare se deschide gingas in note de dulceata de caise, iarba verde si citrice. Echilibrul desavarsit intre aciditate, alcool si corpul usor, atletic, bine inchegat, fac din acest vin din nordul Transilvaniei, unul deosebit de abordabil si versatil.
asociere culinara | aperitive, preparate din peste, fructe de mare, mancaruri de legume, branzeturi, carne de pui, pizza, paste cu diverse sosuri.
temperatura de servire | 14 - 15 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Surse: jelnatransilvania.ro
Crama Jelna din judetul Bistrita-Nasaud se intinde pe 26 de hectare, aici fiind cultivate soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel sau Pinot Noir.
"Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin", explică Ovidiu Moldovan.
"In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru."
"Eu intotdeauna vinific ascultand cu atentie vocea terroir-ului. Daca timpul si viata mi-au oferit sansa de a vinifica in mai multe zone din Romania (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum si din lume (Franta, Noua Zeelanda), de a studia in Romania, Spania si Italia…pot sa va spun ca toata aceasta experienta binecuvantata nu a facut altceva decat sa ma smereasca in fata perfectiunii naturii, a jocului vietii din vita-de-vie si a ingineriei naturale ce alchimizeaza strugurele in vin. Astfel in vinurile noastre, veti putea regasi tipicitatea clara de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate si aromate, precum si multe suprize venind din partea unei vinificari pro-active, si anume vinuri create cu drojdii salbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentatie secventiala, unele lasate la macerat in pielita, altele in presa, altele fara maceratie. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o reteta clasica si nici nu vom urma vreuna, mereu si mereu vom incerca sa surprindem cu ochiul nostru uman, perfectiunea pe care ne-o daruieste natura." - Darius PRIPON, Oenolog Crama Jelna
Surse: jelnatransilvania.ro