Transportul este gratuit pentru comenzi de peste 120 lei, livrate in Bucuresti | Livrare in aceeasi zi | Comanda la 0720.846.638
Doar persoanele care au implinit 18 ani pot comanda de pe vinpenet.ro!

Liliac Young Fresh 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Pozele produselor sunt cu titlu informativ. Eticheta produsului real poate fi usor diferita!

Liliac Young Fresh 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Culoare: alb
Gust: sec
Cupaje: cupaj alb
Tara de provenienta: Romania
Podgorie: Lechinta
Brand: Liliac Young
Regiune viticola: Podisul Transilvaniei - RO
Anul de recolta: 2016
Treapta de calitate: Lechinta DOC CMD
Tarie alcoolica (% vol.): 13,0
Volum nominal: 75 cl

Producator: Liliac Winery
Cod produs: vn-lil-011
Disponibilitate: In stoc

Pret:

30,00 LEI
Fara TVA: 25,21 LEI

Info produs

Liliac Young Fresh 2016 | Liliac Winery | Lechinta

Vin Alb | Sec | Cupaj de Sauvignon Blanc cu Feteasca Alba | 2016 | DOC CMD Lechinta*Alcool: 13,0% vol. | Volum: 75 cl | brand Young Liliac* | producator Liliac Winery | podgoria Lechinta* regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Willi Opitz*

note de degustare | Culoarea galben pai cu puternice reflexii verzui indica un vin tanar si proaspat. Vinul se dechide cu arome de agrise si note ierboase. Are o mineralitate ridicata si o aciditate buna. Pe cerul gurii se simt aromele citrice, cu note de mere verzi.

asociere culinara | Ca aperitiv, cu preparate din carne alba (pui, curcan, gaina etc.).

temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.

* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.

 

Valentin Ceafalau, februarie 2017 | Fiecare expresie a vinului “Young Liliac” a incercat (cel putin la nivel declarativ!) sa aduca alaturi de acest segment de bauturi tinerii sau consumatorii care se simt mai putin confortabil rotind un pahar de vin de picior. In consecinta, vinurile si etichetele pentru aceasta serie au fost realizate diferit de tot ce este caracterizat de modul clasic de prezentare: mai moderne, eterogene in expresie, mai aproape de modul de reprezentare al culturii urbane. Pentru vinul Young Liliac Fresh Sauvignon Blanc & Feteasca Alba 2016 s-a urmat acelasi sablon: arome necomplicate, dar destul de intense, chiar “zgomotoase”, senzatii gustative prietenoase, simple si directe. Inca de la primul contact, vinul lasa sa se vada ca Sauvignonul Blanc joaca rolul de prim solist, unul energic chiar, etaland tonuri artagoase de caise verzi si piatra calda. Gustul este usor efervescent si se comporta ca un stroboscop aromatic, aruncand laolalta senzatii citrice, vegetale, dulcege, picante. Senzatiile gustative nu se departeaza de notiunea de verde sau alte variatiuni pe aceeasi tema: caise verzi, mar verde, corcoduse verzi, lamai verzi. In postgust uimeste prin simplitatea lui debordanta si prin senzatiile prafos-tonice, pe sub care se ascund niste tonuri dulcege, imprumutate probabil de Feteasca alba. Se aprinde pe final, insa doar pentru a capata usor dimensiune, lasand in urma un ecou acid-alcoolic.

 

Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un preparat din carne alba de foarte buna calitate si ambalat corespunzator.

 

Foto: liliac.com, unvinpezi.ro

Vinurile Young Liliac sunt vinuri lejere, fructate, de vara, care sunt facute din soiuri diferite in fiecare an, in editii limitate si tintesc publicul tanar, in special.

Cumpara de aici mai multe vinuri premium Young Liliac

 

Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.

Cumpara de aici mai multe vinuri din podgoria Lechinta

 

DOC Lechinta - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina e data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 155 g/l).

Cumpara de aici mai multe vinuri DOC CMD Lechinta | DOC CT Lechinta | VIn de masa Lechinta

 

Willi Opitz este un oenolog austriac renumit pe plan mondial (a obtinut numeroase premii - Winemaker of the Year – Londra, Star Wine Award, Landessieger Burgenland) care a venit la Lechinta si a creat vinurile Liliac facand echipa cu Rudolf Krizan, specialist in domeniul producerii vinului, lucrarilor din cadrul podgoriei si celor din crama. El este patronul firmelor The Opitz Winery GmbH si proprietarul podgoriilor Willi Opitz din localitatea austriaca Illmitz, Burgenland si crede cu tarie in vorba Life is too short to waste it on bad wine. (Viata e prea scurta ca sa fie pierduta pe vin prost.)

 

Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >

Despre Sauvignon Blanc majoritatea autorilor au cazut de acord asupra faptului ca soiul este originar din regiunea viticola franceza Bordeaux, mai exact din podgoria Sauternes. Unii autori considera, insa, ca ar fi originar din podgoriile de pe Valea Loirei. In anul 2009, Sauvignon Blanc era al treilea cel mai plantat soi pentru vinuri albe din Franta, cu aprox. 26.839 ha. Pe plan international, soiul Sauvignon Blanc detine al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul cu vinuri albe, dupa Chardonnay.

In Romania, a fost introdus dupa invazia filoxerica din ultima parte a secolului al XIX-lea. A intrat in sortimentul mai multor centre viticole, cele mai bune rezultate dandu-le in podgoriile subcarpatice (Dragasani, Stefanesti, Targu Jiu); in podisul Transilvaniei (Aiud, Alba Iulia), in sudul Moldovei si in Dobrogea.

Sauvignon Blanc este un vin sec, mai rar demisec sau demidulce, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Este un vin cu multa viata, placut, acid si aromat, aroma sa fiind destul de intensa, asemenea iasomiei sau a florilor de vita-de-vie. In mare parte, este consumat in primul sau al doilea an de la roada. Dupa cativa ani de pastrare in butoaie si butelii, buchetul si gustul se apropie de cele ale pepenelui galben. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.

In ceea ce priveste armonizarea cu felurile de mancare, vinul de Sauvignon Blanc se potriveste foarte bine cu aperitive (cascaval alb la capac), preparate din peste, scoici si creveti.

 

Feteasca Alba este unul dintre cele mai valoroase soiuri de struguri romanesti, cu radacini milenare. Acest soi este mentionat inca de la intemeierea vestitelor podgorii din Moldova - Cotnari, Odobesti, descrise de Dimitrie Cantemir, iar in Muntenia, Oltenia si Dobrogea, a aparut mai tarziu. Feteasca Alba este soiul cel mai raspandit din Romania ca suprafata de cultivare, fiind bine adaptat conditiilor de clima din tara noastra.

In privinta originii acestui soi, exista mai multe variante. Prima presupune ca Feteasca Alba ar fi fost obtinuta in Moldova, printr-o meticuloasa selectie populara, din soiul Feteasca Neagra, inca de pe vremea dacilor. O alta varianta spune ca soiul ar fi fost adus in Transilvania din Germania si Boemia. Alti specialisti cred ca este vorba despre un soi roman, originar din Spania si adus in Dacia de colonistii lui Traian.

Feteasca Alba este cultivat si in Ungaria (unde se numeste Leanyka), Republica Moldova, Ucraina sau Germania.

Soiul se caracterizeaza printr-o perioada scurta de vegetatie, supranumit si 'soi de zile lungi’, adica de zile calde. De obicei, strugurii se matureaza in luna septembrie si au o mare putere de acumulare a zaharurilor, din acest punct de vedere situandu-se printre primele soiuri ale lumii. In mod normal cantitatea de zahar acumulata in struguri este de 180-220 g/l de must, dar poate ajunge pana la 240-250 g/l si chiar 270 g/l, in conditii de supramaturare.

Feteasca Alba produce vinuri seci sau demiseci, cu continut echilibrat in alcool (tarie 11,5 - 12%) si aciditate, caracterizate prin mare finete, dar si vinuri demidulci sau dulci. Vinurile sunt fine, elegante, rotunde, catifelate, ample, corpolente. Daca sunt maturate in butoaie de stejar si invechite in sticla capata o aroma - buchet apropiata de cea a fructelor uscate.

In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarurile, vinurile seci de Feteasca Alba, sunt recomandate pentru gustarile calde sau reci servite la inceputul mesei. Vinurile demiseci se potrivesc alaturi de preparate din peste, fructe de mare, paste fainoase, pizza, sufleuri de legume si branzeturi, drob de miel, ficat, creier.

Vinurile albe, mai usoare si racoritoare datorita aciditatii, sunt preferate in anotimpurile de vara si de toamna, cand meniurile sunt preparate cu multe legume proaspete si carne alba de pasare, mancaruri pe baza de peste, branzeturi.

 

Surse: agerpres.ro, stiriagricole.ro, liliac.com, unvinpezi.ro

Produse inrudite (6)