Vin Rosé/ Roze | Sec | Cupaj: Pinot Noir cu Merlot | 2022 | DOC Lechinta* | Alcool: 11.5 % vol. | Aciditate totala: 7.05 % | Zahar Rezidual: 4.2 g/l | Volum: 75 cl | brand Liliac* | producator Liliac Winery | podgoria Lechinta* | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Alfred Michael Beck
note de degustare | De culoare piersică roz pal, prezintă note fructate de vișină, fragă, rodie și măr roșu, completate de note de gem si de vegetale. În gură întâmpină cu o aciditate prietenoasă și structură fluidă, iar post gustul este lung si aromat.
asociere culinara | nsoțește perfect salata de crab, tabouleh cu menta, maki cu somon sau placinta cu zmeură si tortul mascarpone cu fructe roșii.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un cos cu legume proaspete pentru salata sau o colectie de condimente, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: liliac.com, agerpres.ro, onvpv.ro
Vinurile Young Liliac sunt vinuri lejere, fructate, de vara, care sunt facute din soiuri diferite in fiecare an, in editii limitate si tintesc publicul tanar, in special.
Cumpara de aici mai multe vinuri premium Young Liliac
Podgoria Lechinta aminteste de dealurile toscane, remarcandu-se prin meandrele cursurilor de apa din zonele muntoase largi si verzi. Adapostit aici de curba Carpatilor, pamantul bogat in minerale si un climat continental moderat contribuie la coacerea celor mai buni struguri.
Cumpara de aici mai multe vinuri din podgoria Lechinta
DOC Lechinta - Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi 100% in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor cuprinse in caietul de sarcini DOC Lechinta. Taria alcoolica dobandita a vinurilor obtinute in aceasta regiune trebuie sa fie de minimum 11% vol. Categoria de calitate CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina e data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor (minim 155 g/l).
Cumpara de aici mai multe vinuri DOC CMD Lechinta | DOC CT Lechinta | VIn de masa Lechinta
Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone, fiind cultivat doar in spatiul romanesc de peste 2.000 de ani. S-a nascut dintr-o selectie populara din vita salbatica de padure (Vitis vinifera ssp. sylvestris), cultivata de daci intre Carpati si Nistru. Se pare ca acest soi isi are originea pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi, unde s-au gasit seminte datand din acea perioada. Soiul s-a extins, treptat, din podgoriile din Moldova catre podgorii mai insorite, unde conditiile termice superioare au contribuit la obtinerea unor vinuri de inalta calitate, in prezent el fiind cultivat de catre majoritatea cramelor romanesti din Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania si Banat.
Feteasca Neagra este unul dintre putinele soiuri dacice care mai exista astazi in cultura si asta datorita rezistentei mari la ger si la seceta, cat si calitatii superioare a vinurilor rosii obtinute.
In general, vinurile de Feteasca Neagra sunt seci, dar se pot obtine si vinuri demiseci sau chiar demidulci. Vinurile sunt de culoare rosie intensa cu nuante rubinii, cu o aroma specifica, care aminteste de cea a coacazelor negre. Au un caracter olfactiv discret, iar gustul aduce usor cu cel de mure, fiind echilibrat, consistent si viguros, de o aciditate potrivita, specifica soiului.
Din punct de vedere calitativ, vinul obtinut din Feteasca Neagra castiga mult prin maturare in butoaie de lemn pentru o perioada de pana la 2-3 ani, sau prin invechire in sticle pentru o perioada de pana la 10 ani. Reputatul oenolog prof. Viorel Stoian sustinea ca ‘Vinul de Feteasca Neagra are un caracter olfactiv discret, dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate. Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara''.
In ceea ce priveste asocierea vinurilor cu mancarea, trebuie sa se tina cont de o serie de factori care sa le armonizeze: felurile de mancare, succesiunea acestora, natura evenimentului, anotimpul in care ne aflam etc. Vinurile rosii, printre care si Feteasca Neagra, insotesc fripturile sau preparatele pe baza de carne si se servesc, de obicei, la o temperatura de 14-15 grade Celsius.
Surse: liliac.com, agerpres.ro, onvpv.ro