Vin Alb | Sec | 2015 | Chardonnay 100% | IG Colinele Dobrogei* | Alcool 13,7% vol. | Volum 75 cl | brand Cuvee | producator Crama Darie* | podgoria Murfatlar* | regiunea viticola Colinele Dobrogei | Romania | Editie limitata: 2.500 sticle
note de degustare | Culoare galben stralucitor cu nuante verzui, limpiditate buna. Arome florale, de fructe (caise, piersici albe, nuci) cu usoare atingeri de lemn de alun si vanilie. Vinul a fost maturat in butoaie de stejar frantuzesc timp de 6 luni. Vinul poate fi invechit la sticla pentru o perioada scurta de 1-2 ani.
asociere culinara | Foarte potrivit pentru branzeturi semitari si tari, branzeturi cu mucegai extern (Brie, Camembert), salate Cezar, preparate la cuptor cu sosuri si reductii, rulada de pui si curcan, peste oceanic (calcan), crustacee mari (raci, languste, homari), tuna steak, plachie de peste, deserturi de vanilie, piersici, mango, ananas.
temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza sau un platou cu crustacee mari, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramadarie.ro, onvpv.ro, agerpres.ro
Crama Darie se afla pe colinele din apropierea orasului Hârșova, pe langa Dunarea ce serpuieste prin apropiere. Plantatia de vita de vie are 29 ha si proprietarul vrea sa realizeze un vin de foarte buna calitate, din struguri cultivati si ingrijiti cum se cuvine, pe un terroir ce are o pozitie privilegiata.
In anul 2009 au inceput lucrarile de plantare viticola pe 22 ha, suprafata ce in anii ’70-’90 era acoperita de vie nobila. Plantatia aceasta moderna contine Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz si Feteasca Neagra. Anul 2013 a fost primul an de recolta si s-au obtinut rezultate spectaculoase: vinul Chardonnay din gama Strabun 2013 a fost medaliat cu aur la IWCB si a fost infiintata o noua plantatie de aprox 7 ha, numai cu struguri albi de Tamaioasa Romaneasca, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Muscat Ottonel. In anul 2014, vinurile rosii stateau la maturat, de 1 an de zile, in baricuri de stejar aduse din Chile, se vinifica in dulce un Chardonnay cules la sfarsit de noiembrie si vinurile Strabun erau surprinzatoare.
Cumpara vinurile premium romanesti create de Crama Darie
Podgoria Murfatlar se afla in sud-estul României, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Dobrogea este o zona prielnica pentru cultivarea vitei-de-vie. Chiar daca inainte de invazia filoxerei (1884), nu se vorbea despre viile de la Murfatlar, Medgidia sau Cernavoda, aici au aparut cele mai vechi scrieri despre via si vinul de pe pamantul romanesc. Acestea ii apartin poetului Ovidiu, exilat la Tomis din porunca imparatului Aurelian. Scytia Minor (in prezent Dobrogea) era cunoscuta pentru viile de aici, iar vinul obtinut facea obiectul schimburilor comerciale dintre traci si coloniile grecesti de la malul Marii Negre.
Calitatea deosebita a vinurilor de la Murfatlar se datoreaza, in primul rand, conditiilor de clima si de sol ale regiunii. Murfatlarul beneficiaza de o expunere prelungita la soare, de un regim de precipitatii mai sarac, chiar deficitar si de influenta Marii Negre, care actioneaza ca un regulator termic. Solul arid, cu un suport de calcar, este benefic obtinerii unor vinuri de calitate. Celebritatea podgoriei este data indeosebi de vinurile dulci, obtinute pe cale naturala din struguri cu un continut ridicat de zahar, culesi la supramaturare.
Cumpara vinuri premium romanesti produse in Podgoria Murfatlar
Colinele Dobrogei IG - Vin de calitate superioara cu indicarea zonei geografice (IG) - se obtine din struguri care provin, in proportie de cel putin 85%, din plantatiile de vita-de-vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minim 10% volume, iar taria alcoolica totala nu trebuie sa depaseasca 15% vol.
Cumpara de aici si alte vinuri Colinele Dobrogei IG
Surse: cramadarie.ro, onvpv.ro, agerpres.ro