Vin tip Frizzante (Petiant)* | Alb | Sec | Mustoasa de Maderat | 2020 | DOC CMD Minis* | Alcool: 11,5% vol. | Volum: 75 cl | brand Balla Geza | producator Balla Geza Winery - Wine Princess* | podgoria Minis - Maderat* | regiunea viticola Dealurile Crisanei si Maramuresului | Romania | Oenolog: Balla Geza*
asociere culinara | Un vin de tip frizzante cu o placuta onctuozitate, o aromatica surprinzatoare mai ales in zona olfactiva - citrice, pere, flori albe si ceva polen.
asociere culinara | Potrivit ca aperitiv.
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPenet | O astfel de sticla de vin frizzante poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala).
Surse: ballageza.ro, onvpv.ro
Vinul petiant (petillant in franceza, frizzante la italieni, perlwein la nemti) este un vin cu o efervescenta scazuta si cu o perlatie usoara. Efervescenta sa este sub nivelul altor spumante, dar suficienta pentru a scoate in evidenta fructuozitatea si prospetimea vinului. Aceste vinuri se pot consuma in orice perioada a anului, sunt racoritoare, se consuma tinere, frapate si sunt ideale cu fructe de mare sau cu deserturi.
Vinul petiant se obtine printr-o singura fermentatie (vinurile spumante vinificate prin metoda traditionala Champagne sau metoda Charmat supun vinul la 2 etape de fermentare); fermentatia este oprita inainte ca ea sa se termine iar efervescenta vinului rezulta prin saturarea bioxidului de carbon 100% endogen, deci nu se adauga CO2. Vinul efervescent este produs si maturat in rezervoare sub presiune. El se imbuteliaza mai departe tot sub presiune. Astfel se pot obtine vinuri cu o perlatie usoara (intre 1 - 2,5 bar presiune) foarte aromate si proaspete, cu un rest de zahar placut si continut redus de alcool.
Surse: ballageza.ro, onvpv.ro