Vin Alb | Sec | Cupaj din Feteasca Alba 60%, Sauvignon Blanc 20% si Riesling de Rhin 20% | 2019 | DOC Lechinta Jelna | Brand: Navicella | Alcool: 13.9% vol. | Aciditate: 7.7 g/l | Zahar Rezidual: 3.1 g/l | Volum: 75 cl | producator: Crama Jelna | | podgoria Lechinta | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog: Darius Pripon | Editie limitata: 5.313 sticle
maturare | Vinul a fost maturat timp de 6 luni în barrique-uri de stejar transilvănean natur, fără prăjire, cu cel mai înalt indice de finețe. În tot acest timp s-a efectuat câte un battonage la fiecare 10 zile.
note de degustare | De culoare galben verzui vinul își etalează elegant cu deosebită rigoare, straturile aromatice: În prima cupolă revarsă arome de soc și ardei gras, în cea de-a doua cupolă apar aromele de tei, flori albe montane și piersică. În cea de-a treia cupolă găsim note de kerosen, placintă de mere și un melanj de condimente și minerale subtil reprezentate, precum cocos, rozmarin, sare și cremene. Gustativ avem o structură împlinită, puternică, transpusă vertical într-un extract ridicat, bazat pe aciditate. Batonnage-ul și baricarea timp de 6 luni i-a stabilit o fundație pe care aromele s-au așezat în straturi și s-au stabilizat foarte bine la nivel molecular. Ca și atare olfactivul și gustativul se pierde unul în altul. Olfactivul ne sugerează gustul, iar gustul împlinește percepția aromatică, printr-un incipient efect sinestezic.
asociere culinara | Savuros alaturi de mancaruri cu sos alb, homari, carne de curcan sau de porc, deserturi (budinci si prajituri cu crema de unt).
temperatura de servire | 6 - 8 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Crama Jelna din judetul Bistrita-Nasaud se intinde pe 26 de hectare, aici fiind cultivate soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel sau Pinot Noir.
"Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin", explică Ovidiu Moldovan.
"Navicella reprezinta pactul nostru metafizic cu vita de vie si cu vinul pe care este destinata sa-l nasca. Vinul, care prin natura sa, poate sa oglindeasca secole de cultura si traditie. Navicella, capodopera pictorului Giotto di Bondone, se regaseste sub forma uneia dintre cele 3 copii, in biserica dinn Jelna. Iata cucernicul nostru omagiu."
"In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru."
"Eu intotdeauna vinific ascultand cu atentie vocea terroir-ului. Daca timpul si viata mi-au oferit sansa de a vinifica in mai multe zone din Romania (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum si din lume (Franta, Noua Zeelanda), de a studia in Romania, Spania si Italia…pot sa va spun ca toata aceasta experienta binecuvantata nu a facut altceva decat sa ma smereasca in fata perfectiunii naturii, a jocului vietii din vita-de-vie si a ingineriei naturale ce alchimizeaza strugurele in vin. Astfel in vinurile noastre, veti putea regasi tipicitatea clara de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate si aromate, precum si multe suprize venind din partea unei vinificari pro-active, si anume vinuri create cu drojdii salbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentatie secventiala, unele lasate la macerat in pielita, altele in presa, altele fara maceratie. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o reteta clasica si nici nu vom urma vreuna, mereu si mereu vom incerca sa surprindem cu ochiul nostru uman, perfectiunea pe care ne-o daruieste natura." - Oenolog Crama Jelna