Vin Rosu | Dulce | Montepulciano | IGP* Italia | Alcool: 15% vol. | Volum: 50 cl | brand Vino Cotto | producator Tenuta Ulisse* | podgoria Crecchio | regiunea viticola Abruzzo | Italia
note de degustare | Un vin dulce, maturat prelung in butoaie de stejar, cu o textura cremoasa si un buchet de arome foarte intens, in care poti distinge vanilie si fructe rosii de padure. Un vin de desert, pe care merita sa il savurezi pe indelete in compania unor fursecuri de casa sau a unor branzeturi maturate.
asociere culinara | Perfect cu branzeturi si deserturi gen budinci.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza cu mucegai sau o budinca desert, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: wikipedia.com, tenutaulisse.it
Tenuta din Ulisse a fost infiintata in 2006 si detine 35ha de vita de vie in sudul Abruzzo, mai exact in provincia Chieti, plantata in principal cu soiuri autohtone, cum ar fi cunoscutele Montepulciano D’Abruzzo si Trebbiano D’Abruzzo, dar si soiuri mai “exotice” cum ar fi Pecorino sau Cococciola. Producatorul incearca sa imbine traditia cu tehnicile de vinificare moderne si cu intelegerea cat mai buna a terroir-ului local.
Vino cotto (vin gatit) este un tip de vin care se prepara in regiunile din centrul Italiei, Marche si Abruzzo, in mod special in zonele deluroase din Provincia Ascoli Picento si Macerata. Este un vin de culoare rubinie, de obicei semidulce, care se bea in mod traditional in pahare mici si se asociaza cu budinci si branza.
Vino cotto se prepara din mustul de struguri, incalzit intr-un vas din cupru pana cand volumul sau initial se reduce la jumatate sau o treime iar apoi e lasat la fermentat. Poate fi lasat la invechit mai multi ani. Vino cotto nu trebuie confundat cu siropul natural dulce, obtinut doar prin incalzirea mustului de struguri, nu si prin fermentarea acestuia. In regiunile din sudul Italiei cum ar fi Calabria, acest sirop se numeste vino cotto sau vincotto, in timp ce in regiunile Marche si Puglia/ Apulia este denumit sapa. In zona Mediteranei siropul este cunoscut si sub alte denumiri.
Vin IGP | Vin Indicazioni Geografiche Protette = vin cu Indicatie geografica protejata
Surse: wikipedia.com, tenutaulisse.it