Vin alb | Dulce | Cupaj din Muscat Otonel si Sauvignon Blanc | 2020 | DOC Lechinta Jelna | brand Dealu Negru | Alcool 12.4 % vol. | Zahar rezidual: 104 g/l | Volum 37.5 cl | producator Crama Jelna | podgoria Lechinta | regiunea viticola Podisul Transilvaniei | Romania | Oenolog Darius Pripon | 1833 st
note de degustare | Vin de culoare verzui stralucitor cu nuante de galben pai. Nasul se deschide in note dulci de flori de soc, miere de salcam, fagure, ceai verde si fructul pasiunii. Cu toate ca restul de zahar este mare, gustul nu este greoi ci acest vi desert dispune de o prospetime fermecatoare. Echilibrat si foarte baubil datorita aciditatii sale.
asociere culinara | .Acest vin merge excelent impreuna cu un desert: crepes suzette (clatite), panna-cotta din fructe exotice, budinca din paine si unt sau deserturi cu ciocolata.
temperatura de servire | 6 - 8 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
sursa: jelnatransilvania.ro
Crama Jelna din judetul Bistrita-Nasaud se intinde pe 26 de hectare, aici fiind cultivate soiuri precum Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Muscat Ottonel sau Pinot Noir.
"Una dintre cele mai vechi mentionari a vinurilor din aceasta zona am gasit-o in Registrele bisericesti, a bisericii din Jelna, in care se mentiona ca Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune ca a pictat fresca Navicella, a fost platit in butoaie de vin", explica Ovidiu Moldovan.
"In concluzie consideram ca este de datoria noastra ca si oameni ai locului, nascuti si crescuti aici, sa reinviem ceea ce istoria crunta a hotarat sa omoare in ultimul secol si anume, pamantul, vita-de-vie, vinul si cultura din Jelna. Exista un spirit curat, inchegat, natural si plin de omenie care uneste romanii, sasii si secuii din Jelna. O entitate, ne place noua sa credem care s-a format printr-o meritocratie, in niste vremuri in care oranduirea paturilor sociale din Transilvania nu ar fi permis acest lucru."
"Eu intotdeauna vinific ascultand cu atentie vocea terroir-ului. Daca timpul si viata mi-au oferit sansa de a vinifica in mai multe zone din Romania (Dealu Mare, Oltina, Murfatlar), precum si din lume (Franta, Noua Zeelanda), de a studia in Romania, Spania si Italia…pot sa va spun ca toata aceasta experienta binecuvantata nu a facut altceva decat sa ma smereasca in fata perfectiunii naturii, a jocului vietii din vita-de-vie si a ingineriei naturale ce alchimizeaza strugurele in vin. Astfel in vinurile noastre, veti putea regasi tipicitatea clara de Lechinta-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate si aromate, precum si multe suprize venind din partea unei vinificari pro-active, si anume vinuri create cu drojdii salbatice, indigene, altele cu drojdii selectionate, altele cu fermentatie secventiala, unele lasate la macerat in pielita, altele in presa, altele fara maceratie. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o reteta clasica si nici nu vom urma vreuna, mereu si mereu vom incerca sa surprindem cu ochiul nostru uman, perfectiunea pe care ne-o daruieste natura." - Oenolog Crama Jelna
Gama Dealu’ Negru, cuprinde si insumeaza toata priceperea si pasiunea in faurirea vinurilor. Dealu’ Negru este regiunea colinara ce delimiteaza via si unde incepe, poate, cel mai celebru fond de vanatoare din Transilvania. De istoria lui se leaga momente insemnate, care si-au pus amprenta asupra trecutului nostru, insufletite de vinurile acestor coline.
sursa: jelnatransilvania.ro