Vin Alb | Dulce | Chardonnay 100% | 2019 | DOC Murfatlar | Alcool 11 % vol. | Volum 37,5 cl | producator Crama Trantu | podgoria Murfatlar* | regiunea viticola Colinele Dobrogei | Romania |
note de degustare | Vinul obtinut incanta prin echilibrul foarte bun intre aciditate si zahar, prin aromele evidente de miere si flori de tei, prin plinatatea gustului .
asociere culinara | Foarte potrivit pentru branzeturi semitari si tari, deserturi de vanilie, piersici, mango, ananas.
temperatura de servire | 10 - 12 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPeNet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura o branza semitare sau un desert, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramadarie.ro, onvpv.ro, agerpres.ro
Cu experiență în vinuri de dinainte de ’89, Iota Trantu s-a lansat în calitate de proprietar de cramă și oenolog specializat în Romania postcomunistă din 1999, devenind creator al propriilor sale vinuri. Misiunea sa, careia i se dedica cu rabdare si pasiune, este de a crea vinuri de calitate care să reflecte caracterul strugurilor și al terroir-ului podgoriei Murfatlar. Investitiile permanente in tehnologie, oameni si eticheta asigura premizele dezvoltarii de produse premium, incununarea eforturilor continue de pastrare si transmitere a unei traditii locale, vechi de 2000 de ani.
Soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Traminer Roz, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot - 112 ha
Podgoria Murfatlar se afla in sud-estul României, intre Dunare si Marea Neagra, in centrul Podisului Dobrogei. Dobrogea este o zona prielnica pentru cultivarea vitei-de-vie. Chiar daca inainte de invazia filoxerei (1884), nu se vorbea despre viile de la Murfatlar, Medgidia sau Cernavoda, aici au aparut cele mai vechi scrieri despre via si vinul de pe pamantul romanesc. Acestea ii apartin poetului Ovidiu, exilat la Tomis din porunca imparatului Aurelian. Scytia Minor (in prezent Dobrogea) era cunoscuta pentru viile de aici, iar vinul obtinut facea obiectul schimburilor comerciale dintre traci si coloniile grecesti de la malul Marii Negre.
Calitatea deosebita a vinurilor de la Murfatlar se datoreaza, in primul rand, conditiilor de clima si de sol ale regiunii. Murfatlarul beneficiaza de o expunere prelungita la soare, de un regim de precipitatii mai sarac, chiar deficitar si de influenta Marii Negre, care actioneaza ca un regulator termic. Solul arid, cu un suport de calcar, este benefic obtinerii unor vinuri de calitate. Celebritatea podgoriei este data indeosebi de vinurile dulci, obtinute pe cale naturala din struguri cu un continut ridicat de zahar, culesi la supramaturare.
Cumpara vinuri premium romanesti produse in Podgoria Murfatlar
Colinele Dobrogei IG - Vin de calitate superioara cu indicarea zonei geografice (IG) - se obtine din struguri care provin, in proportie de cel putin 85%, din plantatiile de vita-de-vie situate in arealul consacrat acestei destinatii. Taria alcoolica dobandita trebuie sa fie de minim 10% volume, iar taria alcoolica totala nu trebuie sa depaseasca 15% vol.
Cumpara vinuri premium Colinele Dobrogei IG
Surse: cramadarie.ro, onvpv.ro, agerpres.ro