Vin Alb | Sec | Cupaj | 2019 | 13,0% vol. | 75 cl | DOC CMD Cotesti* | brand Epicentrum* | producator Crama Girboiu* | podgoria Cotesti* - Dumbraveni, Dealurile Vrancei | regiunea viticola Dealurile Moldovei | Romania
note de degustare | E un cupaj unic de Sarba si Plavaie care ne dezvaluie calitatile vinurilor albe din Curbura Carpatilor. Culoarea este galbena deschisa si sclipitoare. Nasul este impresionat de arome de fructe albe si flori de camp, completate cu note discrete, minerale. Gustativ predomina notele de citrice si piersici si o aciditate ridicata. Echilibrat si intens, cu un corp mediu, acest vin surprinde prin prospetime si fructuozitate.
asociere culinara | Potrivit alaturi de fajitas de pui, paste cu fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite), deserturi (clatite cu branza si verdeturi sau cheesecake).
temperatura de servire | 8 - 10 grade Celsius.
* Gasesti informatii suplimentare in sectiunea Info Producator.
Atelierul de Cadouri VinPenet | O astfel de sticla de vin premium poate fi un cadou potrivit (se pune intr-o punga cadou sau intr-o cutie speciala). Poate deveni un cadou gourmet daca i se alatura un cheesecake sau un platou cu fructe de mare, toate de foarte buna calitate si ambalate corespunzator.
Surse: cramagirboiu.ro, wikipedia.ro, onvpv.ro, revista-ferma.ro
Crama Girboiu reprezinta noua generatie a vinului din Vrancea. Este o afacere de familie infiintata in anul 2005, care detine o suprafata mare, de aproximativ 200 de hectare in comuna Cotesti, o zona cu o vasta traditie in viticultura. Patrimoniul viticol al cramei este format din vite de vie autohtone (Sarba, Plavaie, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Feteasca Neagra) si internationale (Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Muscat Ottonel, Merlot, Gewurztraminer, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir).
Cumpara vinuri premium romanesti produse de Crama Girboiu
Colectia Epicentrum cuprinde cupaje de vinuri realizate din strugurii de pe dealurile Vrancei – unice si nelinistite.
Cumpara vinurile premium din gama Epicentrum
Podgoria Cotesti (localitati in jud. Vrancea si in jud. Buzau) este caracterizata prin conditii climatice deosebit de favorabile si un sol bogat in minerale – unic in partea de sud-est a Romaniei. Podgoria Cotesti este amplasata pe sectorul sudic al piemontului vrancean din estul Carpatilor si Subcarpatilor, in continuarea Podgoriilor Panciu si Odobesti de la nord, impreuna cu care formeaza cunoscutele Podgorii Vrancene sau Putnene.
Cumpara vinuri premium din Podgoria Cotesti
DOC CMD Cotesti | Vin de calitate superioara, cu denumire de origine controlata (DOC), care se atribuie vinurilor obtinute din struguri produsi in arealul delimitat pentru aceasta denumire, cu conditia respectarii tuturor prevederilor din caietul de sarcini DOC Cotesti. Vinul obtinut in acest areal delimitat, trebuie sa aiba o taria alcoolica dobandita de min. 9% vol si max. 15%. CMD - (struguri) culesi la maturitate deplina - reprezinta treapta de calitate a vinului data de continutul in zaharuri la recoltarea strugurilor.
Cumpara vinuri premium Cotesti DOC | Cotesti DOC CMD | IG Dealurile Vrancei
Soiurile de struguri care intra in componenta cupajului >
Plăvaie era cultivata in majoritatea podgoriilor din Moldova, dar mai mult in sud. Jumatate din suprafata podgoriei Panciu era ocupata de Plăvaie. La Odobești ocupa suprafete mari iar alaturi de soiul Galbenă, “stapaneau” practic tinutul Vrancei. Exista multe sinonime pentru acest soi: Plăvană, Bălană, Bălaia, Bălaie, Poamă plăvaie. El apare mentionat si in Ampelografia franceza (1901-1910), cu denumirea Plăvană. Se cultiva si in Ucraina, Kazahstan, Kârgâzstan, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Ungaria, Austria, Bulgaria.
Vinurile de Plăvaie sunt de culoare galben-verzui, seci, cu o tarie alcoolică de 9-10% vol. si aciditatea destul de ridicată. Au o aroma discreta si un gust placut. Este recomandat a fi consumat la inceputul mesei. Este perfect cu aperitivele, cu branzeturile proaspete romanesti, cu saramura de peste, cu friptura de pasare la gratar. Radu Anton Roman îl recomanda langa carnatii de Pleșcoi, carnatii oltenesti, ghiudemul, salamul de Sibiu si ghiveciul macelaresc.
Șarba este un soi romanesc de struguri albi, relativ nou, obtinut la Odobești, din soiul Riesling italian. A fost omologat în 1972 si poarta numele unui deal din cadrul podgoriei. La inceput a fost cultivat doar pe Dealul Șarba, dar apoi a cuprins podgoriile din sudul Moldovei (Odobești, Cotești, Dealurile Bujorului, Zeletin), precum si zonele colinare din Muntenia si Oltenia (Dealurile Buzăului, Dealu Mare, Ștefănești, Drăgășani). Șarba este considerat un vin specific al Odobeștilor, datorită faptului că ''păstrează foarte bine specificul locului de producere'' (acad. Valeriu D. Cotea si colaboratorii – Podgoriile si vinurile României).
Din Șarba se obtin vinuri de calitate superioara, cu o tarie alcoolica de 11,5 - 12,5% vol. Este un vin usor, semiaromat, cu o aciditate potrivita, de culoare galben-verzuie si permite diferite asocieri culinare. Se potriveste perfect cu preparate din carne de pasare si legume.
Surse: cramagirboiu.ro, wikipedia.ro, onvpv.ro, revista-ferma.ro, agerpres.ro